kolmapäev, 6. mai 2015

KAS ELU MAAL ON ÜLDSE ENAM VÕIMALIK - Henri Bekmann




Kas elu maal üldse on enam võimalik?

Linnastumise suur tendents ilmutab juba pikemat aega maaelu väljasuremiseks tugevaid tundemärke. Või kas ikka ilmutab? Juba programm „Maale elama“ näitab ühinenud kogukondi, kes aina enam propageerivad inimesi pöörama pilgu tagasi maaelule. Algatuse eesmärkki on muuta ühiskonna hoiakuid maal elamise ja olemise suhtes teadlikumaks. Olema julge ja andma maaelule taas väärtust, püüdes seda läbi ettevõtete loomise taas väärtustada. Niisiis juurte juurde tagasi!
Ettevõtte loomise juures ei piisa vaid heast äriideest, peab arvestama mitme aspektiga ning vastama esmalt mitmele küsimusele: mida toota, kas planeeritav toode/teenus on olemasoleva tööjõuga võimalik toota või kas on olemas tootele/teenusele nõudlus ning vajadus jne. Neid küsimusi aitab kergelt tõstatada ja tekkinud küsimustele ka vastuseid leida äriplaani koostamine. Esmalt tülikana tunduv mitmekümne lehekülje pikkune töö on hiljem hea abimees kiireteks analüüsideks ja uute mõtete ning plaanide teostamiseks. Kui kõigele eelpool nimetatule lisada veel piisav kogus enesekindlust, organiseerimisoskust ja saavutusvajadust, siis ongi aeg alustada ettevõtlusega ning hakata ettevõtjaks.
Nii sai alguse ka Greencube. Sooviti midagi erilist, midagi, mis hakkaks kohe silma ja hetkega meeldima. Ka väikseim detail pidi saama täiuslik ning kvaliteetne. Täna räägib toode enda eest.

Kui keegi Sinu ideesse ei usu ehk iga algus on raske

Ettevõte ei ole üksnes ettevõtja. Ettevõte on tööandja, töötaja, klient, sümbioos usust tehtava töö ees ja julgus see ära teha. Esmalt tasub alati konsulteerida edukate ettevõtete juhtidega ja arutada enda plaane ja väljavaateid. Kontakte aitab kergelt luua EAS. Ilmselt suure jutuga naabrimees Sind sel teemal siiski aidata ei suuda.
Usk ideesśe ja pealehakkamine oli olemas ettevõtjal endal. Sest väikemajad on üha enam tõusev trend. Töötajaid ehitussektorisse seisab täna ukse taga järjekorras. Nende puhul võiks öelda, et kui on tööd ja teenistust, siis seni on ka usku. Kliendi paneb tootesse uskuma kvaliteet, samas hind paneb mõtlema. Eestlaslikult on hukkamõist alguses kiire tulema. Tsiteerides klassikuid: „Suuri laevu saadab ikka kajakate kisa“.

Greencube OÜ juht Henri Bekmann

Soovist maaelule anda oma panus, otsustas pealinnas edukat toitlustuskarjääri teinud Henri Bekmann maal alustada hoopis ehitusvaldkonnas. Põhjuseks luua töökoht pigem paljudele ja anda maksimaalne panus maaelu edendamiseks. Ettevõtluse alustamine aga ei ole alati nii lihtne kui tundub. Erinevalt tootest ei pruugi ettevõtlus alati koheselt Sind ära elatada. Just nii pidi ka Henri Bekmann alustama teatud ajahetkel tööd kolmel erineval töökohal. Esimeseks suuremaks taksituseks investeeringutest osutusid riiklikud maksud, mis esmalt kõrvale pandud rahalistest vahenditest päris suure osa moodustasid. Lisaks igakuine üüriraha tootmispinnal, kulutused võimalike klientide leidmisel jätkusuutlikkuse tagamiseks, turunduskulud jne. Pere toetus aga ei lubanud enam tööd juba alustatud töö ja aega ning rahalist ressurssi nõudnud projekti kallal pooleli jätta. Kõik siin elus ei saagi tulla väga lihtsalt, tuleb olla kannatlik, paindlik ja uskuda sellesse, millesse oled panustama hakanud. Just nii saigi Henrist majatehase omanik.
Erinevad fondid ettevõtjate abistamiseks on siinkohal rohkem kui vajalikud. Nii aitas esmaste töövahendite ostmisel Greencube OÜ-d EAS viie tuhande euroga. Tänaseks on alustavale ettevõttele  toetus veelgi suurem. Loodetavasti on ka peagi taasavatavatest Euroopa Liidu fondidest saadavad toetused alustavale ettevõttele suureks abiks. Ehk ole julge ja vii enda ideed ellu teiste abiga!




Greencube iseäralik toodang

Greencube toodab moodulmaju. Esmalt tuldi turule pisikeste disainmajadega, et eristuda ja silma paista. Moodulhoone on tehasetingimustes toodetav valmis elamismoodul, millele võib anda mitmeid funktsioone: eluruumid, büroopind, saun, hoiuruum, eraldiseisev hotellituba jms. Mooduli aluseks on jäigastatud liimpuidust karkass, mis töötab ühtlasi ka hoone vundamendina. Seega vajab moodul paigaldamiseks vaid jäika alust (asfalt, betoon või muu kõva pinnas). Täna võib võrdlemisi värske ettevõtte toodangut kohata mitmes Eestimaa paigas. Lisaks näidismaja Virtsu sadama vahetus läheduses. Ka on juba mitmed lepingud sõlmitud ekspordi suunal ja mitmed päringud tulevad just piiritagustelt klientidelt. Huvi on suur. See näitab, et ideel on jumet! Läbimõeldud ruutmeetrite arv, iseäralik välimus ja kõrge kvaliteet on just märksõnad Greencube tänase toodangu iseloomustamiseks. Kuna tegemist on väga kvaliteetse tootega, siis sellest tulenev väljamüügihind võtab tihti pikema mõtlemiseaja ning müügid ei tule alati üle öö. Kuid see ei sunni loobuma. Pigem lisab vürtsi. Iseäralik ja vajalik toodang disain-väikemajade näol aitab väikesel ettevõttel kasvada ja pakkuda tööd tulevikus maapiirkonnas aina enam. Ettevõtte juhi Henri Bekmanni sõnul vaadatakse tulevikutoodangut ka laiema pilguga, et toota soodsatest lihtsamatest aiamajadest suurte elamuteni välja.


Julgeme meie toodangut soovitada ka turismiettevõtetele ja majutusasutustele ja seda just eraldiseisva hotellitoana. Kuni 20ne ruutmeetri suuruse hoone saab oma krundile paigaldada ilma ehitusloata. Klassikalise Greencube One + hoone, mis sisaldab endas tuba, kööginurka, tualettruumi ja pesemisvõimalust, saab soetada alates 22000 eurost. Sellise summa toodab ettevõte vähem kui kahe aastaga nulli. Säästame Kliendi tülikatest ja ettevõtlustegevust segavatest ehitustöödest ja paigaldame hoone soovitud kohta vähem kui kahe tunniga.


Parim teenindus ja personaalne lähenemine

                Esmalt elementaarsena tunduv sõna „teenindus“ on just märksõna, millele Greencube OÜ toodangu müümisel tähelepanu pöörab. Just kliendi erisoovid ja ka näiteks värvivalikud on selle ettevõtte puhul elementaarsed, kuid rõhuasetuselt väga tähtsal kohal. Ettevõte pakub mugavust selle sõna otseses mõttes. Nimelt valmistatakse majalahendused valmis tootmishoones ja tuuakse kliendini hoovile koos juba tehtud elektri -ja siseviimistlustöödega. Lisaks organiseerib ettevõte vajadusel ära ka kanalisatsiooni- ja vundamenditööd kliendi poolt tellitud aadressil. Ehk kui otsid sauna, suvilat või kodu, siis kiire majalahenduse pakubki Sinule just see ettevõte!

                                                                                                                                     
Julgus erineda

                Laias ilmas paistavad silma asjad ja inimesed, mis kuidagi „hallist massist“ erinevad.  Just selline mõtteviis aitab tihtipeale silma paista konkurentide seast ning tagada ettevõtluse edu. Vaadata avatud silmadega ja leida just see miski, mis just Sinu toote kuidagi teistest eristaks. Esmalt meenuvad maapiirkonnas tehtavad kadakast USB-pulgad, ökoloogilisust rõhutavad meiereid, ulukist tehtavad suitsuvorstid, isegi kohvikutes ühtne töövorm jne. Ideede loomisel on tihti abiks ka internet, mis tihti tõestab, et jalgratta leiutamine ei ole mõistlik. Küll aga modifitseerimine on alati jälle uus ja uudne. Loomulikult usu endasse ja ole julge seda teistega jagama! Piltlikult ei tea keegi metsas toimivast ettevõttest, kui tee ääres puudub reklaam. Ja parimaks reklaamiks olgu alati kvaliteetne töö



1 kommentaar:

  1. Huvitav oleks teada, kas selliste puhul ka võimalus järk-järgult täiendada? Et kui ostad ja paigaldad ühe osa, siis saad hiljem teise kõrvale paigaldada ja....ukseaugu leida? Et siis on esimene moodul ja seejärel teine ja....?

    VastaKustuta