pühapäev, 20. veebruar 2022

LÜGANUSE KOOLILE APPI - MTÜ Lüganuse Tagaküla.

 


Maakoolid on maa sool. Kõik, mis seal sünnib, jääb mällu ja on osa maapiirkondade identiteedi kujunemisest ning säilimisest.
Veeohutusõppus Lüganusel. Kooli poolt suur tänu Purtse Vabatahtlikule Päästele ja Kiviõli Päästekomandole väga huvitava õppuse eest!
Foto Lüganuse Kooli lehelt.


Lüganuse Koolil on tänavu taas olukord raske. Algatasin korjanduse, lähemalt saab lugeda siit:


LÜGANUSE KOOLILE APPI!

Head Lüganuse Kooli toetajad!

Pöördume Teie poole, sest Lüganuse Kool vajab taas tuge. Kool on pandeemia tingimustes hästi toime tulnud. Kohaneti e-õppega, õppetöö pole seisma jäänud. Meie kooli õpilased saavutavad endiselt vallas parimaid õpitulemusi. Möödunud suvel saime Keskkonnainvesteeringute Keskusest rahastuse projektile "Biogaasi tehnoloogia ja vooluvee kasutamise praktiline õpe Lüganuse Koolis". Projekt kestab septembrist 2021 kuni märtsi lõpuni 2023.a. Projekt on tehtud just Lüganuse Kooli ümbritsevale keskkonnale ja võimalustele mõeldes (tiik, jõgi, park, murualad ja nende võimaluste kasutamine energia tootmiseks). Projekti esimeseks eesmärgiks on õpilaste silmaringi laiendamine ja rohetehnoloogiate alase teadlikkuse tõstmine, aga lisaks ka uurimine, kuivõrd neid tehnoloogiaid Lüganuse Kooli ja miks mitte ka Lüganuse aleviku heaks kasutada saaks.

Samas on taas asi hapu. Eelmisel aastal ruulinud võim ei jätnud vallale mingeid reserve, nüüd pitsitavad elektrihinnad, lumelükkamine ja õpetajate palgatõus, millega möödunud aasta lõpul ei osatud valla eelarve koostamisel arvestada. Lüganuse valla eelarves on praegu kuuesaja-seitsmesaja tuhande eurone auk. Vabariigi valitsus kohalikke omavalitsusi lakketõusnud elektrihindadega toime tulla ei aita. Lüganuse Koolil jätkub rahalisi vahendeid ainult juulini-augustini. Puudujääv summa võib küündida kuni 100 000 euroni. Volikogu koalitsiooni eesmärgiks pole tingimata kooli sulgemine, kuid meilt oodatakse toimivat plaani. Otsus kooli tuleviku suhtes on plaanis teha volikogu märtsikuu istungil.
Praegune olukord küll pitsitab, kuid paneb ka mõtlema, kuidas sellest võidukalt välja tulla. Kui teha muudatusi, siis ikka nii, et läheks paremaks. Lüganusel on olemasolevad teenused erinevates majades, majad on osaliselt alakasutuses ja saaks kokku koondada Lüganuse Kooli kompleksi, millest moodustuks kogukonnakeskus ning tekiks uus hingamine ja sünergia. Siis oleksid ühes kohas koos nii kool, noortemaja, eakate päevakeskus, raamatukogu, võimla, söökla, külaseltsi ruum, Mürakaru lustipesa väikelastele kui ka rahvamaja. Lisaks võiks tulla saun, soolakamber, kohvik, käsitöö- ja puutöötuba, kangasteljed, taaskasutus-panipaik, uisud-suusad kasutamiseks koolilastele, lastehoid, kooliaed ja muudki veel. Mõtleme uuesti ka ajaloo-, loodus- ja matkakeskuse peale. Meie viikingiaegset pärandit avastatakse järjest ja seda võiks ära kasutada. Kooli kompleks tuleb aktiivsemalt ja ringmajanduse mõttes efektiivsemalt kasutusse võtta ning kulusid tasa teenima panna.

Heade mõtete elluviimiseks ja kogukonnakeskuse käivitamiseks on meil vaja võita veidi aega. Selle nimel otsustasime korraldada rahakogumise aasta lõpust puudu jääva summa leidmiseks. Kogutud rahaga suudaksime tänavusel eelarveaastal kooli käigus hoida ja samal ajal kogukonnakeskuse tegevustega alustada. Eesmärgiks on saada kuu jooksul kokku kuni 100 000 eurot, et märtsikuu otsuste tegemise ajaks oleks Lüganuse Kooli jaoks rahaline kate olemas. Aasta teisel poolel oleks võimalik tasuda õpetajate palgad ning koolimaja elektri- ja küttekulud. Ole hea, tee vastavalt enda võimalusele annetus MTÜ Lüganuse Tagaküla arvelduskontole EE217700771007506616. Ühing toimetab annetusraha Lüganuse vallale ja sõlmib vallaga kokkuleppe, et raha kasutatakse ainult Lüganuse Kooli hüvanguks. Aga juhul, kui vallavolikogu peaks märtsis siiski tegema kooli sulgemise otsuse, siis kulutame annetused erakooli käivitamiseks, et hariduselu Lüganusel ei katkeks.

Soovime, et Lüganuse Kool, meie 320-aastase hariduselu lipulaev, säiliks ja areneks ka tulevikus, sõltumata sellest, millised on poliitilised tuuled. Soovime, et vilistlastele säiliks koht, kus teha koolikokkutulekuid, et kool saaks parandada seal täna õppivate laste tingimusi ning edaspidi oleks koolil omakapital erinevate projektide teostamiseks.

MTÜ Lüganuse Tagaküla

**************************

Lingid pealkirjadena leiate siin. Piisab vaid loole klikkamisest, kui see avaneb.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar