teisipäev, 21. aprill 2015

ÄÄDIKA LUGU, SAAREMAALT - Maria Kaljuste



Äädikat on valmistatud ja kasutatud tuhandeid aastaid. Jälgi sellest on leitud Egiptuse urnidest ajast, mis on dateeritud umbkaudu 3000 eKr. Shennong'i taimeraamatu väitel leiutati äädikas Hiinas Xia dünastia ajal, umbes 2000 eKr. Äädikat valmistatakse kääritamise teel mitmesugustest toorainetest, milles on peamiselt süsivesikud ja suhkrud. Esmalt saadakse suhkru käärimise tulemusena etanool, mille äädikhappebakterid seejärel oksüdeerivad äädikhappeks. Etanooli võib valmistada näiteks veinist, siidrist, õllest või kääritatud puuviljamahlast, aga ka sünteetiliselt maagaasist või naftatoodetest .(allikas wikipedia)



Äädika lugu J

Õunaäädika ohtratest headest omadustes ja kasutamisest tervise toetamisel räägitakse väga palju, samuti sellest et äädikas sisaldab ka ensüüme ja mineraale ning on ühtlasi naturaalne probiootikum.
Ta sisaldab orgaanilist õunhapet (C2H6O5), mis reguleerib inimorganismis seedimist.
Õunaäädikaga saab ka hoidistada ja eriti maitsev seeni sisse teha, tõsi ca 6 % õunaäädikat tuleb sünteetilise äädikaga võrreldes panna ca 6 korda rohkem. Organismi tugevdamiseks ja puhastamiseks peaks supilusikatäie äädikat tarbima klaasi leigesse vette segatuna see eemaldab organismist mürk- ja jääkained ...  pärimustarkus õpetab selleks kasutada veel vett, kus on hoitud öö läbi hõbelusikat ja lisama lusikatäit mett. Sedasi tarvitatuna leevenduvad seedehaigused, vähendab ateroskleroosi ohtu ja kolesteroolitaset veres, vedeldab verd, laiendab veresooni. 
Nõrga äädikalahusega peaks puhastama põletikulist ja rasust nahka, loputama juukseid. Sortsukene õunaäädikat ja mett teetassi leevendab nohu.  Sellise segu auru võib ka sisse hingata kui juua ei taha . Kui aga võtta segu peenestatud küüslauguküüntest, 1 tl õunaäädikast ja 1/3 kl veest enne sööki, kaks korda päevas siis aitab see eriti tõhusalt normaliseerida vererõhku.   Rääkimata veel sellest kui hästi  maitseb kerge salat, kui segada 1,osa kvaliteetset õli hea maitseäädikaga, nagu lamba puhul piparmündiäädikas, seenesalatile valeselleri ehk leesputke äädikas või lihamarinaadi kadakaäädikas.  Kadakaäädikas on väga maitsev ka süldiga. Pehme valge juustuga maitseb see-eest imehea magus vaarika äädikas. Tikriäädikas  on  tugeva maitsega hõrk vedelik magustoitude, marinaadide ning salatikastmete valmistamiseks (ilma suhkruta).  Kasutatakse sarnaselt valge veini balsamicoga ,  üksi,  või segatult vähese Extra Virgin oliivõliga. See on hea kaste puuviljasalatitele  ja tõsiselt maitsev üllatus jäätisega! Nagu ka puuvilja äädikaid,  saab seda kasutada karastusjoogi valmistamiseks. Segage kokku helde sorts   äädikat,  mineraalvett ning natuke jääd ning saate mõnusalt värskendava joogi. Tikrid võivad olla nii punased kui rohelised..seda värvi siis ka mahl ja äädikas.  Väga eriline ja hõrk on leedriõie  äädikas.  Piparkoogi glasuuri ja sefiiri tegemiseks tasuks kasutada tugevat tooni andvat leedrimarja äädikat, selle sees marineeritud ja poolitatud munad näevad peolaual välja muljetavaldavad!


Harva aga räägitakse sellest et ka õunaäädikal ja õunaäädikal on suur vahe. Suurem osa õunaäädikaid on kääritatud tont teab kus kasvanud õunte nn mahlapressimisjääkidest neid pikalt leotades, kui sellele sodile lisatakse hulka suhkrut ning hunnik lisaaineid, selleks, et lõhna- ja maitseained välja tuleks ning et käärimine algaks ja etkäärimine lõpeks, vedelik selginekse ehk on rafineeritud ja destilleeritud, pastöriseeritud jne... kõige hirmsamal juhul on tegemist keemilisel teel näiteks naftast saadud äädikaga, millele on lisatud looduslikule sarnanevat lõhna ja maitseaineid ja karamelliseeritud suhkrut. Tõeliselt tervislik on aga maheõuntest või noh siis meie puhul Saaremaa koduaedade õuntest pressitud mahla kääritamise ja siis aeglaselt looduslike bakterite abil äädikaks aetud õunaäädikas, mida siis umbes  kaheksa kuu jooksul segatakse ja poputatakse temperatuuri jälgides ja tibakese suhkruga toites kui vaja.. Kõige parem on ikkagi see äädikas, mis ei ole kuumutatud ja parem isegi kui ka mitte absoluutselt viimseni kirkaks puhastatud. Sellise äädika (meie äädikas on selline!) ostja võib sortsu äädika „ema“  lisamisel oma käärinud mahla sisse, teha ise kodust äädikat, maitsestada seda endale kõige rohkem meelepäraste ürtidega ja teha suurepäraseid salatikastmeid hoides kokku nii soola kui suhkrut, aga ohverdamata piiskagi söömise mõnust, pigem vastupidi .Äädikal, mis on elus, võib korgi alla jäänud õhust tekkida peale väike kile , mis ei ole sugugi paha vaid näitab kui elujõuline toode on. Lisaks võib nautleda soovija sellise naturaalse äädika sisse pista oksakese lavendlit ning kasutada seda kosmeetilise äädikana nagu naised juba aastasadu enne meid teinud ja nemad kandsid  seda siis tibatillukeses kaelaskantavas pudelikeses endaga kõikjal kaasas.


Lugupidamisega Maria Kaljuste
Saaremaa Murueit




Tooted müügil Saaremaal  näiteks Saarte Sahvris ,  Tarbijate ühistu poodides Kuressaares , Orissaares ja Liival. Tallinna kandis  Viimsi taluturul rannarahva muuseumi poes, Tartu, Narva ja Pärnu Taluturul ,  Hääs Eesti Maitses , Kaarmanni kaupluses,  Konju Talupoes, Tallinna Kaubamajas, Stockmannis ....
Kui Saarepealt ostmata jäi siis saab ka jooksupealt väikeseid pudeleid haarata meie laevadelt... ja kui teie kodukandis ei olegi veel, siis koputage poeperemehe südametunnistusele, et ta kindlasti telliks.



P.S. Kindlasti tasub see nädal anda hääl ka minu hõrgule vaarikaäädikale mis osaleb Eesti parima toiduaine konkursil.  http://toidutare.ee/parim-toiduaine/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar