pühapäev, 20. detsember 2020

SEENEMAAILMAST NÄORAAMATUS - Neeme Sihv

 

 
Laulasmaa, 13.10.2020
Foto: Mari Ann.
 
SEENEMAAILMAST NÄORAAMATUS 
 
Eestimaa nimesarja all on Facebookis palju erinevaid loodusvaldkonna gruppe. Populaarseim neist on loomulikult EESTIMAA SEENED. Miks, pole vist tarvidust selgitadagi. Grupp on aastatepikkuse töö järel väga hästi toimima hakanud. Püütakse tagada vajalikku korda, kus fotode või fotogruppide juures oleks kirjas koht ja aeg. See on oluline muuhulgas ka seeneteadlastele ja nii nagu grupi üheks eesmärgiks on seeneliste aitamine, on samas oluline ka võimalik harulduste avastamine ja selle järel toimuvad toimingud.  Ehk et ühegi nimesarjas oleva grupi pole eesmärke üks vaid ikka mitu.

 
 Huvitav leid ühe Rakvere linna terviseraja äärest, Palermo mets, 26.oktoober. Mis see olla võib, nägin täiesti esimest korda? Väga liudiku sarnane kujult, kuid lõheroosat värvi.
Foto ja tekst: Enelin Õispuu.
 
Grupi toimimisse panustavad väga paljud. Ilma mükoloogide Allar Antson, Veiko Kastanje, Tõnu Ploompuu ja paljude teisteta, kes aitamas seeni määrata, poleks keskkond grupis see, mis on. Ja kindlasti on ka postitajal hea tunne kui saab teada, millega tegu, veel parem tunne ehk siis kui ongi tegu haruldusega!

Kogu tegevuse käigus on ka lõbusamaid seiku, kuigi tegu väga tõsiste asjadega. Näiteks tekkis aja jooksul, mida rohkem liikmeid kogunes, üpris paljudel küsimusele, mis seenega tegu, vastata "kohe pannile". Nüüdseks see juba lõõpimise käibefraasiks kujunenud. Aga et seenemaailmas on nalja vähe ja mürgistused ning kurvad tagajärjed vägagi tõenäolised, siis korduvalt sarnaseid huupi lahmimisi sooritavad liikmed tõstetakse grupist tänavale!

 
Lepapässik, Inonotus radiatus. 05.10.2020, Lahemaa.
Foto ja tekst: Urmas Kaja. 
 
Väga meeldiv, et grupiga on liitunud ka inimesi, kes püüavad kvaliteetseid pilte postitades aidata kaasa inimeste seenetundmise kasvatamisele. Ning sageli võib neid pilte lausa kunstilisteks pidada, mis on sulaselge lisaväärtus.

 
Foto: Kristine Allik.
 
Seened ja seenelkäik on puhas rõõm ja rohkemgi veel! Kogu hetkel saadavale naudingule lisandub ju veel seegi, et lapsed harjuvad loodusega, õpivad seda paremini tundma ja külla tulevikus ka hoidma! Pole ju nalja, ka seenemetsad langevad täna paljuski ahnuse ohvriks. Ja kuigi seened teatud mõttes elavad seda ehk kergemini üle kui keegi või miski muu looduses, pole see siiski nii lihtsakoeline. Loodusliku mitmekülgsuse olulisus igale vähegi teadlikule inimesele teada. Ja hoomamatu metsade raiumine ei mõju kindlasti seeneriigile kõiges hästi.  Sageli armastavad raiujad küll öelda, et kellele seda surnud metsa vaja on, aga pole parata kui nad ei tea lihtsat tõde - surnud puu on metsas kõige elusam asi. Ja seda eriti seeneriigiga seonduvalt.

 
 Selline parajalt paks ja nunnu punapuravikuke .03.10.20 Niitväljal
Foto ja tekst: Malle Kull.
 
Ja ega ei peagi alati viimast kui üht seent korvi pistma. Nunnu pildi meeliülendav tunne jääb ju pikaks ajaks endasse ja ehk võib mõnegi pildiga võita fotovõistlustel lausa auhinna!

 
Tänane seenesaak
Korjatud Peipsi järve rannikuluidetelt
18.09.2020
Kuru küla Alutaguse vald


Fotod ja tekst: Sirje Pallo

Muidugi on seenegrupis kaks põnevat asja. Esiteks, seenekohtade enda teada hoidmine (seepärast me ka ei oota täpseid kohti infoks), aga ka väikestviisi egolaks. Kes siis ei tahaks teisi ahhetama panna ja kadedaks ajada? Igati tore, et nii naudime asju veelgi rohkem!

 
Foto: Marina Lääts.
KÄHRIKSEEN.
2.septembril Teringi rabas Viljandimaal...
Veiko Kastanje sõnul eriti ohustatud liik, II kaitsekategooria.

Ja nii saamegi kaasa aidata meie looduse uurimisele ja kaitsele. Ning mükoloogidele, kes omakorda panustavad väga palju oma ajast, et seenelisi aidata..

Üleüldiselt on väga hea tunne, et aastate jooksul on grupp muutunud ülimalt oluliseks ning aidatud nii paljusid inimesi. Ehk hoitud ära mõhigi mürgitus!? Igal juhul ongi hea tunde põhjuseks just teadmine, et saame olla üksteise jaoks olemas!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar