reede, 18. detsember 2020

KIVIDEST JA GEOLOOGIAST NÄORAAMATUS - Neeme Sihv

 

 
Eesti maakondade paemosaiik kivihuvilistele. Need paeliigid väärivad kõik tutvustamist
 
KIVIDEST JA GEOLOOGIAST NÄORAAMATUS.
 
Hea meel on tõdeda, et mitmed Eestimaa koodnime all tekkinud grupid Facebookis on muutunud aastate jooksul populaarseks. Ja vee rohkem on hea meel sellest, et tegu pole lihtsalt "laiatarbekaubaga" ehk pealiskaudsusega, vaid pigem populaarteadusliku kallakuga. Inimesed saavad oma küsimustele sageli vastuseid, asjatundjad saavad olla neile abiks ja vastastikku tekivad võimalused, kus asjatundjad võivad saada nende jaoks uut ja seniteadmata infot leidude ning palju muu kohta. Just see kõik ongi olnud gruppide eesmärkideks!

Nii on ka grupiga Eestimaa Kivid & Geoloogia.

 
Olen ka ise loodusehuviline ja geoloogia on minu jaoks neist valdkondadest üks põnevamaid.
 
 
 Fossiile Kihelkonna vallast. Meriliilia Undvast Jaagarahu lademest. Näha on pähik ja lülilised varred. "Meriliiliate tihnikud" ümbritsesid Jaagarahu ealisi väikesi riffimoodustusi Lääne-Saaremaa aladel.

 Fotod ja tekst: Helle Perens.

 
Olen muidugi ka ise vahel otsinud ja leidnud midag. Korall, leitud Järlepast, segametsas asuva pinnalähedase paekihi kraavist.
 
 
Stromatopoorlubjakivi. Ristlõige puursüdamikust Tagamõisast. Sealsed lubjakivid äratavad tähelepanu oma mustade ja muidu tumedate toonidega

 
 
Bretšalaadne stromatopoor-korall-lubjakivi, kerogeenne. Veidi naftat ka. Silur.
 
 
Brahhiopoodiderikas lubjakivi vahekiht Ohesaare lademes

 
 
Palade Kivimite Maja, muuseum-õppehoone, Hiiumaal enne ekspositsiooni paika panemist. Maja valmis 2016. Vedajateks olid Tiit Leito ja Karin Poola. Ekspositsiooni aitas teha geoloog Kalle Suuroja. Hoone sisekujundus on kõik Tiit Leito välja mõeldud

Fotod ja tekst: Helle Perens.

Ain Aasa võlumaailm on samuti kivides. Tema maailm koosneb suuresti ka kivimite "väärindamisest.


 
Ain Aasa:  Üks rahulolev tellija sai mult niisuguse kivi. Leitud põlluservast Porkunikandis. Huvitav millega tegu.
Helle Perens: 
See on Porkuni lademe Tõrevere kihistiku biohermne lubjakivi. Võib leida Porkuni ümbruses ja mujal. Kopliale paemurrus Porkunist põhja poola on 1 m sügavune paemurd selles kivis
 
 
 
Näiteks Rakkes on paekivi väga moes, minu tehtud Karl Kaddaku pingile (kus ka mõned roosid) lisasid nad veel ilusa disainiga piirdeaia. (kus ka mõned roosid sees.
 
Fotod ja tekst: Ain Aasa. 
 
Grupis on aga lisaks väga palju põnevaid ja ilusaid fotosid leidudest paljudelt inimestelt. See on suur osa grupi võlust, liidab grupi liikmeid ja aitab nautida kogu seda ilu, mis me ümber leidub.
 
 
 
 Fossiili sisemine ilu 11.2020 Ristna.
 
Foto ja tekst: Kersti Kristlieb. 

 
Meremõõnast kuival ! Kaberneeme läänekaldal 23.apr. 2019.
 
Tekst ja foto: Marika Pukk.
 
Aga kaege ise selles grupis seda imelist kivimaailma!



 


 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar