Foto E.Saks 1982. Vaade Kullamaa metskonna jahikantslist. Postkaart 1983. Tiraazh 50 tuh. Hind: 5 kop
Pelmeenidest
Lissino
metsatehnikumi juubelipeo kirjelduses
oli juttu eriti maitsvatest vene pelmeenidest. Siinjuures tuleb vahet teha,
millistest vene pelmeenidest räägitakse.
Parimateks peetakse siiani vologda ja arhangelski, st Põhja-Venemaal kasutatavate
retseptide järgi tehtud pelmeene. Kuigi ka siin need varieeruvad ja iga
kubermang peab omi parimateks.
Siiski
paistavad sealsed silma erilise tehnoloogia poolest. Kasutatakse eranditult
vasikaliha. Siin võidakse küll vaielda, kas parim on piimavasika või hoopis
vanema vasika liha. Aga tehakse ka härjavärsilihast. Igal juhul õige puljong
saab härjasabadest, selles on kõik pelmeenimeistrid ühel meelel.
Tähtis on
muidugi ka taigen. Nisujahust või tatrajahust, mitte mingil juhul rukkijahust. Ja munadega on nii, et kokku ei tohi hoida,
kuid peab ka piiri pidama. Nende hulk on iga meistri saladus. Ja kuidas neid
taignasse kloppida, ka selle kohta on eriarvamusi. Ja tähtis on muidugi taigna
paksus. Üldiselt peaks liha olema 2/3 pelmeeni kaalust ja taigen 1/3, aga võib
ka teisiti olla.
Igal juhul,
kui liha on maitsestatud (jällegi iga meistri saladus, kuidas või millega) ja
taignasse pandud, siis torgatakse pelmeeni ühte otsa puust tikk, nii tuletiku
mõõtu igatpidi. Seejärel pannakse pelmeenid peale mõnda aega külmas kohas
seismist eelnevalt valmis keedetud puljongisse. Mitte mingil juhul vette, nagu
meil seda tehakse!
Kui
pelmeenid on peaaegu valmis ja puljongi pinnale tõusnud, tõmmatakse tikud
pelmeenidest välja. Nüüd lastakse need veel paar minutit vaikselt keeda, et
pelmeenid ka seest puljongiga täituksid. Nüüd tuleb mõelda, kuidas neid oleks
kõige parem süüa.
Võõrustajad
vaatasid meie peale ülima imestusega, kui me taldrikul olevatele pelmeenidele
kahvli sisse torkasime ja noaga pooleks lõikasime. Sellist pelmeenisöömist
peetakse otse barbaarsuseks. Lasta
puljong pelmeenist välja ja närida kuiva pelmeeni! Aga meid on ju viisaka käitumise käsiraamatud
juba 20.sajandi algusest saadik õpetanud, et kastet, mis taldrikul oleva prae
peale tõstetakse, ei ole mingil juhul viisakas kartulit või leivatükki sinna sisse muljudes
ära süüa, või hoidku Jumal selle eest, ära rüübata! Parim osa praest läheb nõudepesukaussi!
Nüüd
selgubki, et pelmeenide söömisel pole kahvlit ja nuga vajagi. Otse vastupidi,
need on lausa vastunäidustatud! Pelmeen
tuleb võtta ettevaatlikult lusikale, auguga ots, kust tikk välja tõmmatud,
lusika otsa poole. Nüüd tuleb lusikas ettevaatlikult libistada ots ees suhu ja sama ettevaatlikult pelmeen
libistada otse suhu. Poole tee peal suhu on lubatud pelmeen ka pooleks
hammustada. Siis täitub suu hästimaitsestatud pelmeeni ja haruldaselt hea
puljongi seguga. Keele viib alla!
Pole vaja
vist lisada, et tõeliste vene pelmeenide söömisel ei ole liiast ka paar pitsi
head külma kristallviina, kuid mitte rohkem!
On inimesi,
eriti siberlaste hulgas, kes peavad parimateks siberi pelmeene. Tõelised siberi
pelmeenid on aga karu- või põdralihast ja vähemalt enamiku arvates tuimemad ja
vähem hõrgumad kui põhjavene pelmeenid . Aga maitse asi! Siiski ei saa ka põdralihapuljong mitte mingil
juhul võistelda maitse poolest härjasabapuljongiga.
Lembitu
Twerdjanski
Oktoobrikuus 2018.a. Kullamaa - Haapsalu
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar