laupäev, 7. august 2021

VÄIKELINNA VALGUS JA VARJUD - ROHELUS - Genadi Katenev.

 


Viljandi.

Fotod: Genadi Katenev.
Tekst: Neeme Sihv.

Tänavu on linnade haljastus tekitanud avalikkuses palju poleemikat. Teemale andis avapaugu Haapsalu, järgmiseks on Viljandi. Varasemalt on palju olnud vaidlusi ka Võru, Põlva,Viljandi, Rapla jt linnade uute keskväljakute puhul. Teema olulisust tõstavad ka kliimamuutused, rohepööre, roheomavalitsusteks tituleerimine ja muu seonduv.

Viljandis linnaametnikud avaldasid meedias arvamust, et Uue tänava puhul on ju vaja autodele kuidagi ruumi anda, varjulisus pole väikelinnas oluline jne. Ometi ollakse propaganda puhul sageli aldid nimetama ennast rohelise maailmavaate juurutajateks ja tekitajateks. Genadi Katenev tegi Viljandis ringkäigu, mille tulemuseks on nii kauniduselt imelised kui samas ka maailmavaate jaoks olulise tasemega pildid ning ülevaade haljastuse erinevatest nüanssidest. Iga pilt on mõttekoht, kus saab aimu nii haljastuse ilust, kui ka sellest, kui palju annavad varju või ka hapnikku erinevad puud, seda võra suurusest lähtuvalt. Muidugi on oluline ka elurikkus, mis hõlmab kõike, väikestest suurteni. 

Muidugi on siin piltidel vaade haljastusele ja mitte selle puudumisele, sest linn päris nii roheline ei ole, kui võiks tunduda. Sellest saab aimu juba teistelt piltidelt või ise vaatama minnes, alustadeski ehk keskväljakust.

Kuna paljude jaoks on võtmeküsimuseks just puuliigid ehk suurus ja kuju, siis siit saab näha ka seda, mis on pihlaka, ülikitsa võraga haava, vahtra vm puude vahe. Minus tekitab mõnigi pilt ka kahtluse, et pisipuude istutamisega nähakse ette looduses paratamatut, suurte põlispuude kunagi lõppevat elu. Milliseks kujuneb siis vaade?

Genadile tänu nii heade ja põhjalikku ettekujutust andva ülevaate eest!





























































































1 kommentaar:

  1. Tere!

    Võrdleva vaate saamiseks veidi teise nurga alt lisan ka ühe lingi oma blogist.

    https://eestimaablogi3.blogspot.com/2021/06/viljandi.html

    Tervitades Neeme

    VastaKustuta