esmaspäev, 28. september 2015

ENDEL SUSI RAAMATUTE TUTVUSTUS.



Tänavu 75-ndat sünnipäeva tähistanud tunnustatud treener ja hobiajaloolane Endel Susi on  oma  elukogemused talletanud raamatutesse. 
Neid on ilmunud 4:  „Sada säravat tähte“ (2010), „117 aastat kiirkäimist Eestis“ (2011), „Vana-Otepää muinasajast tänapäevani“ (2012), „Vana-Otepää seitsme professori noorpõlvemaa“ (2014) Kõikidest neist leiab mida üle-eestimaalist.

Raamatud on müügil „Apollo“ raamatupoodides. Raamatute hinnad on ca 5 eurot, millest  3 eurot läheb noortespordi toetuseks! 
Palun toetage noortesporti! 
Muidugi võib toetada ka otse Läänemaa Kergejõustikuklubi a/a EE6510100220416601. 
Autor on Eesti Kultuurkapitali laureaat, tänini tegev ühiskondlikel alustel kergejõustiku treenerina, spordikohtunikuna ja organisaatorina. 

„Sada säravat tähte“ räägib läbi aegade Otepää Keskkooli lõpetanud sajast inimesest, kes on kujundanud Eesti elu omal moel. Olgu selleks teadusdoktorid August Miljan, Valter Lang, Juhan Sarv, Rein Otsason; meediategelased Urmas Ott, Rando Pettai, Mart Juur; kultuuritegelased Ferdi Sannamees, Marju Länik ja paljud teised, kes jätnud oma jälje Eesti arengusse erinevates riigi piirkondades.
On antud ka üsna põhjalik ülevaade noorte vastupanuliikumisest peale II maailmasõda üle Eesti, samuti rahvast tabanud katsumustest.

„117 aastat kiirkäimist Eestis“ on kokkuvõte selle ala arengust Eestis. Ära on toodud kõikide maakondade ja viie suurema linna rekordid käimises nii noortele kui täiskasvanutele. On ülevaade erinevate vastupidavusalade treeningute kohta, samuti lühiülevaade meditsiinist, mis puudutab treenimist. Palju on statistilist materjali käimise kohta. Ära on toodud kunagi kasutusel olnud kergejõustiku kõigi alade järgutabel. Kirjutaja juhtis 17 aastat kiirkäimise alarühma Eestis (1991-2007). 

„Vana-Otepää muinasajast tänapäevani“ on ülevaade piirkonna arengust alates XIII sajandist, eriti mis puudutab haridust. Teos oli pühendatud ajalookonverentsi „170 aastat koolijuhataja Jakob Pärna sünnist“ läbiviimisele. Jakob Pärn oli ka oma aja tuntud menukirjanik Eestis. E. Susi autasustati sellel konverentsil Forseliuse seltsi teenetemedaliga, millistega autasustatakse koolielu käsitlevate trükiste eest Eestis. Lisaks haridusloole, mis sarnane teisteski Eesti piirkondadega, pööratakse tähelepanu ka põllumajanduse arengule maapiirkondades. Sealt saab teha järelduse - ettekujutus, et eestlased olid 700 aastat orjarahvas, on lihtsalt pahatahtlik propaganda vili. Eestlastele laienes kogu Lääne-Euroopas toimiv olukord. Eksisteerisid endiselt talud, kuigi kohalikelt oli parem maa ära  võetud ja surutud halvematesse piirkondadesse. 

„Vana-Otepää seitsme professori noorpõlvmaa“ toob välja  Vana-Otepää kooliga seotute üle saja inimese eluloo. Paljude nende inimeste tegevus on jätnud oma jälje teiste piirkondade arengusse, olgu selleks Tallinn, Tartu, Pärnu, Valga, Kohtla-Järve, Viljandi, Võru, Põlva-, Harju-, Viru- või Läänemaa.
Eriline osa on professoritel. August Velnerit peetakse eesti hüdroloogia isaks, Aleksander Kink oli Eesti Inseneride Ühingu I esimees, Tampere Ülikooli audoktor Karl Õiger, kellel vanust üle 81 aasta, on  endiselt tegev eksperdina suuremate ehitusavariide uurimisel.
Kui tuua välja koolis õppinud teisigi silmapaistvad isiksusi, siis kindlasti on selleks viimase aja produktiivsem kirjanik Mats Traat või 2009.a Eesti Aasta Arst Rein Viilu.
Juttu tuleb homo sapiensi põlvnemisest Etioopias ja tema rändest Euroopasse. Oluline osa on pühendatud maailma suuremate religoonide tutvustamisele, samuti maaelu arengule Eestis ning mõningatele ajaoolistele momentidele Eestimaa arengus, jm. 

Kokkuvõtte koostanud Endel Susi.
2015

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar