esmaspäev, 29. detsember 2014

VALIMISSEADUS VAJAKS KOHEST MUUTMIST - Hillar Kohv



Valimisseadus vajaks kohest muutmist!

Mida lähemale jõuab 1. märts ehk riigikogu valimiste päev, sest rohkem poliitikud ennast reklaamivad ning lubatakse kõike seda, mida rahvas soovib. Tegelikult ei tehta rahva heaks mitte midagi ära.
Parteide poliitikud tahavad olla parteide esinumbrid. See on nõme ja totter.
Sõna tuleb anda rahvale ehk valijale, aga mitte teha otsuseid rahva eest.
Põhiseaduse kohaselt on kõrgeima võimukandja riigis rahvas. Paraku see lause paneb poliitikud lihtsalt muigama, sest nemad ise tahavad olla füürerid, kes rahvast käsutab ja nende maksukoormust suurendab.
Kui meil oleks õige ja õiglane valimisseadus, siis juhiksid meie valitsust hoopis teised poliitikud.
Õige ja õiglase valimisseaduse kohaselt saaksid valijad anda oma hääle just sellele poliitikule, kellele nad seda anda soovivad.
Kõik riigikogusse kandideerivad poliitikud peaksid olema valitavad kõikides valimisjaoskondades üle terve Vabariigi ning need poliitikud, kes saavad rahvalt enim hääli, peaksid śaama automaatselt moodustada uue valitsuse. Praeguse väära valimisseaduse alusel moodustavad valitsuse need poliitikud, kes omavahel klapivad poliitilises mõttes.
Praegusel ajal sekkub ka Vabariigi president liias palju päevapoliitikasse, sest ta on öelnud näiteks seda, et Keskerakond pääseb võimule ainult üle tema ehk presidendi laiba.
Selline poliitika tuleks lõpetada ning anda sõna rahvale.
Mõistagi on väär ka kohalikel valimistel toimuv süsteem. Ka näiteks vallavolikogusse peaksid pääsema vaid rahvalt enim hääli saanud poliitikud ning vallavanem või linnapea peaks olema automaatselt see petsoon, kes saab valijatelt enim hääli.
Praeguse seaduse alusel määrab vallavanema või linnapea  ametisse volikogu.
Selline valimissüsteem on lihtsalt rahva lollitamine.
Näide Tori vallast. Eelmistel valimistel kogus enim hääli tollane vallavanem Mart Vaiksaar ning õige ja õiglase valimisseaduse alusel oleks Mart Vaiksaar olnud automaatselt vallavanem.
Paraku soovis Tori vallavolikogu näha vallavanemana Kaie Toobalit ning nüüd sõidab nimetatud Vändra elanik igal tööpäeval Tori ja Vändra vahet, et tööl käia. Tori rahvas ei tunnegi seda daami.
Aasta aega on Kaie Toobal olnud Tori vallavanem ning selle aja jooksul on suletud Viira kool ning muudetud Jõesuu ja Tori Postkontor postipunktideks. Ütegi positiivset tegu ma paraku ei oska välja tuua, mida see Vändra elanik on Tori valla rahva heaks ära teinud.
Senised Tori vallavanemad Jüri Puust, Enda Link ja Mart Vaiksaar on olnud torilased ja niiöelda omad inimesed.
Eriti kiideti just Mart Vaiksaart, sest ta on lihtne mees ning lahke kõikide inimeste vastu.
Valimisseadust vajaks kohest muutmist ja valimistel tuleks anda ka tegelik sõnaõigus rahvale. Poliitikute totrad mängud ja eneste võimuleupitamine peab lõppema.

Hillar Kohv

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar