esmaspäev, 18. september 2017

VALIJA MEELESPEA TALLINNAS - Juku-Kalle Raid



Valija meelespea:
* Jäta meelde: Tallinn on suurim omavalitsus Eestis ning paraku puudutab siin toimuv iga Eesti kodanikku. Kui Tallinn on pekkis, annab see kahjuks suure võimaluse pekkiminekuks ka ülejäänud riigile. Seetõttu on oluline valida Tallinnat juhtima terve mõistusega normaalsed inimesed, mida siiani pole paraku juhtunud.
* Jäta meelde: Iga kord kui mõni partei jagab suuri, sirgjoonelisi ning postulaatseid lubadusi, siis ta valetab. Asi on lihtsalt selles, et isegi kui kõik parteiliikmed oleks Igor Mangi diplomiga futuroloogid, ei oskaks nad ometi ennustada, milliseks kujuneb koalitsioon. Ning lubaduste rakendamine sõltub just koalitsioonist.
* Jäta meelde: Et Tallinnas üldse mingi koalitsioon tekkida saaks, peab kõigepealt ära lõpetama kesikute ainuvõimu ning pikanäpulise monopoli linnas. Sellepärast oleks mõtet valida sulle sobiv tüüp Valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik nimekirjast. Tegu ei ole paadunud parteilastega ning kilekotirahastamist harrastavate inimestega.
* Jäta meelde: Vaba Tallinna Kodaniku kandidaadid ei saa juhtnööre parteikontorist, kuna Vaba Tallinna Kodanik ei ole partei. Vaba Tallinna kodanik ei teeni ühegi partei juhtkonna või nende imelike tehingute huve. Vaba Tallinna Kodanik seisab läbipaistva linnajuhtimise eest.
* Jäta meelde: Vaba Tallinna Kodanik peaks olema kaalukeeleks Tallinna võimukoalitsiooni moodustamisel. Ning mitte ainult kaalukeeleks, vaid ka omamoodi linnavalvuriks. Meie jälgime, et korruptsioon – nagu tavaliselt – vohama ei pääseks ning aitame hoida altkäemaksu täis kilekottidega vennikesed linnavalitsusest ja volikogust eemal.
* Jäta meelde: Vaba Tallinna Kodanik tahab olla volikogus toimetavatele inimestele elav meeldetuletus: ära vaju korruptsiooni. Ära sigatse. Ära mine ülbeks. Ära peta ja varasta. Veel enam, sa ei saagi seda teha, sest me jälgime sind.
* Jäta meelde: Kohalike valimiste prismas pole tegelikult üldse vaja, et linnas toimetaks suurparteid. Kohalik poliitika, linnaruum, elukeskkond ning heaolu on partei jaoks tihti vaid sõnakõlks ning need valimised lihtsalt riigikogu valimiste ettevalmistus või käepikendus. Kohalikul tasandil on vähem võimu kui riigitasandil. Sestap kasutatakse kohalikke valimisi parteide poolt abihoovana võimu saavutamiseks riigis, mitte ei tegeleta asjadega, mis lähevad korda kohalikele inimestele.
* Jäta meelde: Absurdseid lubadusi jagades loodab parteiladvik reeglina rahva nõdrale mälule, samuti räägitakse kohalike valimiste raames täielikke totrusi, mis üldse asjasse ei puutu – olgu selleks siis kodakondsuspoliitika, rahvusvaheline raudtee ja lennuühendused või autodega läbitav toru Soome (mis kõik on riigitasandi küsimused). Ära lase ennast eksitada. Kohalikud küsimused piirnevad sinu igapäevase eluruumi, mitte parteilaste utoopiaga.
* Jäta meelde: Iga parteitegelane, kelle reklaam pajatab “Tugevast Eestist”, kes kraaksatab “Meie teeme”, annab tuld või lubab kõik kahjulikud asjad ära keelata, ajab jama. Kui ta pajatab kohalikel valimistel pensionitõusust, riigi majanduskasvust, siis arvab ta lihtsalt, et sa oled paduloll ning üritab sind ära kasutada ning haneks tõmmata. Teda kas ei huvita kohalik elu või ei saa ta üleriigiliste ning kohalike teemade erinevusest tuhkagi aru. Või on tegemist paadunud ükskõikse küünikuga.
* Jäta meelde, et kontrollida tuleks iga valitava tausta. Meie parteilastest sõpradel on tihtilugu kirev ning sealjuures ka kahtlaste otsuste või tehingutega vooderdatud minevik. Uuri järgi, kas tegu ei ole labase populistiga.
* Jäta meelde: suur osa parteikandidaate ei kavatse üldse kohalikus elus kaasa lööma hakata. Ossinovski su lapsele suppi keetma ei tule, Savisaar või Simsonikadri teid ei paranda ning Ligi Jürgen uut parki istutama ei hakka. Ei tule nad ära riigikogust, europarlamendist või ministrikohalt. Ära lase ennast labaselt lollitada.
* Jäta meelde, et valides jäta meelde: kohalikel valimistel ning kohalikus kultuuri- ja eluruumis õigete otsuste tegemiseks ei pea inimene olema poliitik, vaid täitsa tavaline normaalne kodanik. Vaba Tallinna Kodanikku on selliseid kogunenud küll ja veel.

Juku-Kalle Raid


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar