reede, 20. jaanuar 2023

KÕNE TARTU LINNAVOLIKOGU ISTUNGIL - Silver Kuusik

 



Austatud volikogu esimees, volikogu liikmed, linnavalitsuse liikmed, head külalised
Tartu linn on rikas linn ja jõukas linn. Rikas ja jõukas mitte oma majanduslikult seisult, vaid rikas oma inimeste poolest. Meie linnas elab väga palju väga väärikaid inimesi. Meie linnas elavad Eesti parimad kirjanikud, näitlejad, kunstnikud, teadlased, mitmed sportlased, arstid. Meie linnas elab palju inimesi, kes teevad oma tööd hoole ja armastusega.
Mõneti vääriks ju tunnustust iga lapsevanem, kes oma võsukesed tänases majanduslikus olukorras suureks kasvatab. Seda enam vääriks tunnustust iga lapsevanem, kes eluaeg hommikust õhtuni tavalist (näiteks müüja või ehitaja või autojuhi) tööd, kuid see-eest seda südamega teeb. Lapsevanem reeglina vastutab oma lapse eest, erinevalt paljudest poliitikutest, kes riiki juhivad.
Tunnustust vääriks iga lihttööline, kes riigi jaoks töötab ning oma pere suudab raskete aegade kiuste ülal pidada.
Aga paraku on ajad, reeglid ja kombed sellised, et meil ei ole võimalik tunnustada ei lihttöölisi ega lihtsaid lapsevanemaid. Me peame tunnustama erilistest veel erilisemaid.
Tartu Täht ja Tartu Suurtäht ehk aukodaniku tiitel on midagi sellist, mille saamiseks peab olema teinud midagi veel rohkemat. Meie fraktsiooni arvates on Tartu aukodaniku tiitli kandidaadid kahtlemata väärikad ja teenekad tartlased. Kuid siiski on oht, et nende saadud aukodaniku tiitli sära võib ka nende endi jaoks tuhmuda kui nad teavad, kes jäeti kõrvale.
Kõrvale jäeti mees, kes ei pugenud kõige raskematel aegadel kivi alla, erinevalt kasvõi paljudest nendest, kes täna siin saalis istuvad. Kõrvale jäeti mees, kes hoolimata oma isiklikust heaolust ja vabadusest ei astunud kompartei liikmeks, vaid kaitses oma tõekspidamisi ning usku iseseisvasse Eesti Vabariiki. Mart Niklus oli NSV Liidu meelsusvang kokku 17 aastat.
Mart Nikluse teeneid on võimatu ülehinnata. Alljärgnevalt mõned tunnustused, mille hr Niklus on igati teenitult saanud.
• Riigivapi II klassi teenetemärk;
• Kaitseliidu III klassi teenetemedal;
• Kanada Eestlaste Kuldteenetemärk;
• Balti Vabadusauhind;
• Eesti Vabadusvõitlejate Ühingu Kuldrinnamärk;
• Eesti Vabadusvõitlejate Keskuse Teeneteristi III järk;
• Horvaatia Poliitvangide Liidu teenetemärk;
• Leedu Vabariigi poolt Suurvürst Gediminase III järgu orden;
• Ukraina Poliitvangide ja Represseeritute Ühingu juubelimedal;
• Ukraina riiklik teenetemärk “Mehisuse eest”;
• Valgetähe II klassi teenetemärk;
• Ungari Vabariigi teenetemärk;
• Jaan Poska medal;
• Eesti Teaduste Akadeemia medal
Mart Nikluse nime kannab ka Universumis Draakoni tähtkujus üks täht. Selline au on osaks saanud eestlastest veel ainult poliitilise mõrva ohvrile Jüri Kukele.
Lõpetuseks, tuletan meelde, et sel ajal, kui Niklus ühena neljast eestlasest koostas Balti Apelli, astus Reformierakonna üks tähtsamaid liidreid Andrus Ansip kommunistlikusse parteisse ja sai Tartu ülikooli keemia osakonna parteibüroo sekretäri asetäitjaks. Sel ajal, kui Niklus vangilaagris kartseris istus, asus Ansip tööle palgalise parteifunktsionäärina kommunistliku partei Tartu rajoonikomitees. Siis, kui käivitus võitlus Eesti iseseisvuse taastamiseks, sai Ansipist EKP Tartu Rajoonikomitee osakonnajuhataja.
Tartu linnavõim võttis mullu kevadel vastu Vene agressiooni hukkamõistva avalduse, nimetas ümber Võidu silla, enamike suurte asutuste külge tõmmati sini-kollased lipud, ühes Tartu koolis seati üles kollaaž, mis muuhulgas ei häbenenud ka ropendamist, müügilt korjati kirillitsas lasteraamatud. See kõik aga tundub loosunglikkuse ja võltslikkusena kui me ei märkaks meest, kes päriselt uskus ja panustas Eesti Vabariigi taassündi.
Täna on meil harukordne võimalus tänada inimest, kes on tõeline Tartu Suurtäht. Meil on veel see võimalus! Mart Olav Niklus käib oma 89-ndat eluaastat. Tean, et eestseisuses surus ja küllap surub ka siin saalis koalitsioon oma tahte peale. Meie jaoks on aga tõeline Tartu Suurtäht ja aukodanik hr Mart Olav Niklus – seepärast palun võtke EKRE fraktsiooni mittehääletamist täna selge märgina Mart Olav Nikluse toetamisest. Kutsume üles kõiki isemõtlevaid volinikke väärindama hr Nikluse teeneid Tartu linna ja Eesti Vabariigi ees ning vastavalt ka hääletama!
Aitäh!


Silver Kuusik.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar