pühapäev, 30. september 2018

MIKS MA VALISIN ELURIKKUSE ERAKONNA? - Mihkel Kangur


Foto: Neeme Sihv

MIKS MA VALISIN ELURIKKUSE ERAKONNA? - Mihkel Kangur


Head sõbrad, ilmselt olete märganud, et olen Elurikkuse erakonna asutamise juures. Räägin sellest, miks ma seda teen.
Selle aasta jaanuaris-veebruaris sai selgeks, et kõik variandid dialoogiks riigiga mõistliku, väljakujunenud inimasustusmustrit ja keskkonnatingimusi arvestava RailBaltica saavutamiseks on ammendunud ja ma pidin Eesti Geograafia Seltsi presidendina langetama lõpliku otsuse, kas selts esitab riigi vastu kohtukaebuse. Kõik pingutused, mida EGS on alates 2011. aastast teinud, et sellesse protsessi lisada geograafide teadmisi, olid luhtunud. Olles alati olnud Eesti patrioot ning austanud juhte, keda rahvas on valinud, oli selle sammu tegemine raske, kuid ma leian, et vajalik. Olen teadlik, et kohus ei saa anda hinnangut poliitiliste otsuste osas, kuid seda saab teha rahvas, sina kaasaarvatud. Eesti oludele ja vajadustele vastavate infrastruktuuride rajamine on võimalik, kui võetakse arvesse siinseid keskkonnatingimusi ja arvestatakse kogukondade vajaduste ja eesmärkidega. Kui nendega ei arvestata, siis saamegi sellised juhtumid nagu ulatuslikud lageraied, tselluloositehas, Väimela kanatehas jne. Väga palju asjatut segadust ja väga vähe tulu. Kuid mis veel hullem, tulevikus ei julgeta seetõttu investeerida ka mõistlikesse arendustesse.
Kaasaja majandus ei saa olla keskkonnaressurssi hävitav, vaid seda taastav, kogukondadele küllust pakkuv, kõrge lisandväärtusega ja teadusel põhinev. Me ei saa rikkaks, kui hävitame oma keskkonna. Meie inimesed ja kultuur on osa meie loodusest, hoides loodust hoiame ka iseennast. Meie elukorraldust saab mugavamaks ja lihtsamaks muuta läbi digilahenduste. Selle abil saame tuua otsustamise lähemale tasandile, mida otsus puudutab ning anda neile, keda otsus puudutab, võimaluse selle kujunemisesse panustada. Otsustamises kaasalöömine nõuab suuremat teadlikkust ja vastutuse võtmist. See on oluline kultuurimuutus, millele kaasaaitamine peab algama koolist. Koolid on kogukonna keskmed, neis integreeritakse erinevate põlvkondade teadmised ja kogemused ning antakse õpilastele oskused kogukonnas osalemiseks ning ühiskonda panustamiseks. Mitte kedagi ei jäeta maha, kuid igaühele antakse võimalus olla vastutav oma toimetuleku eest.
Selle nimel tahan ma lähikuudel töötada, et järgmises riigikogus oleks inimesi, kes kannaks sarnaseid väärtuseid ja eesmärke. Kui sa tahad Eesti paremaks muutmisele kaasa aidata, siis oled oodatud www.elurikkuseerakond.ee
Nii on!

4 kommentaari:

  1. Teemas mainitud projektide asjus olen täielikult sama meelt autoriga, kuid ma ei mõista, mis puutub siia MTÜ Elurikkuse Erakond? Fantaseerigem, et need kahtlemata tublid inimesed saavad endale väljundi uue erakonnana ja juhtub ime, ning mõni neist pääseb isegi parlamenti....ja edasi? Et tagasi pöörata RailBaltica mõõtekavas mastaapseid projekte, on vaja valitsuskoalitsiooni üksmeelset otsust, mitte opositsiooni ette hukule määratud protesti. Või on teil ehk Eesti lähiajaloost ette näidata mõni suuremat sorti opositsiooni saavutus? Ühinemises on jõud, mitte igaüks eraldi nokitsemises, lugupeetud Elurikkus, RÜE, Iseseisvuspartei, Rohelised ja ehk isegi Vabaerakond.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. OLEN KA SEDA MÕELNUD, ET MIKS EI ÜHINETA ÜHISTE EESMÄRKIDE NIMEL, ET SAAVUTADA LÖÖGIRUSIKAS, PRAEGU ON NAGU ÜHE KÄE SÕRMEDEGA TEGEMIST, KUS IGA NÄPP VIBUTAB TÄIE TÕSIDUSE JA PÜHENDUMUSEGA ÜHE SUURE KARVASE RUSIKA POOLE, VIIMANE AGA VAJUTAB KÕIK NÄPUD NAKS- NAKSUGA MAHA- ÜKSHAAVAL...VAJA ON ÜHINEDA, meenutagem tselluloositehase vastast võitlust, peavoolumeedia ja vastavad ametkonnad nutsid alles täna Vikerraadios taga seda n.ö. ettevõtluskeskkonna hävitamist ja Tartu linnapea sai nahutada, et takistab katastroofimeditsiinikeskuse ja lahingukooli rajamist Raadile, kuna valimised ju varsti tulemas.

      Kustuta
  2. ELURIKKUSE ERAKOND
    1. Millised kohustused liikmelisus kaasa toob?
    Otseseid kohustusi ei ole, küll aga oleks väga tore, kui liige osaleb aastas korra üldkogul või volitab teist liiget end esindama. Samuti kutsume liikmeid erinevatele kokkusaamistele, aruteludele jt sündmustele ehk siis meil on alati hea meel, kui liige aktiivselt erakonna töös osaleb.
    Lisaks saab liitudes märkida soovi olla aktiivne liige või lihtsalt liige:
    Aktiivne liige on valmis Elurikkuse Erakonna poliitiliste eesmärkide saavutamiseks kandideerima valimistel, osalema toimkonna või piirkonna töös ja tutvustama ühiseid eesmärke ning nende saavutamise lahendusi avalikkuse ees.
    Liige toetab oma liikmelisusega Elurikkuse Erakonna poliitiliste eesmärkide saavutamist kuid ei kandideeri valimistel.
    Elurikkuse Erakonna liikmeks oleku ajal on võimalik liikuda liikme staatusest aktiivse liikme staatusesse. Seda liikumist kirjeldab kodukord.
    2. Kui suur on liikmemaks?
    Kaalume võimalust kohustuslikku liikmemaksu põhikirja üldse mitte panna ning selle asemel palume liikmetelt erakonna töö tegemiseks annetusi kas rahas või tööpanusena.
    3. Kas minu nimi saab erakonna liikmete nimekirjas avalikuks?
    Jah, kõik erakonnad peavad saatma oma liikmete nimed äriregistrile, mis paneb nimed üles oma kodulehele.
    4. Kui ma soovin erakonnast välja astuda, siis kuidas see käib?
    Välja astumise soovi korral saadate avalduse juhatusele ja juhatus rahuldab teie soovi oma koosolekul ning edastab järgmisel korral äriregistrile liikmete nimekirja ilma teie nimeta, misjärel ei ole teie nime enam ka avalikult kättesaadavas nimekirjas ehk olete täielikult erakonna liikmete nimekirjast kustutatud.
    Kui inimene on juba erakonnas, kust ta tahab välja astuda ja Elurikkuse Erakonnaga liituda, siis tuleb toimida nii:
    Selle jaoks on kõigepealt vaja minna äriregistri ettevõtjaportaali. Sinna tuleb kas ID-kaardi või pangalingi kaudu sisse logida ning seejärel valida link "Erakonna nimekirjad". Seal tuleb üles otsida link nimega "Erakonnast väljaastumise teate koostamine", millele klikkides on võimalik täita erakonnast väljaastumise avaldus. Samas keskkonnas saab väljaastumise avalduse ka allkirjastada, peale mida ongi inimene kohe erakonna liikmete nimekirjast välja arvatud.
    Liikmete kutsumine
    Käesolevale kirjale on lisatud on ka liikmevalduse vorm, mis tuleb saata täidetult ja digiallkirjastatult aadressile info@elurikkuseerakond.ee
    https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdJWJVFP1YSqrRO3…/viewform…
    Kogu info liitumise kohta on kodulehel:
    https://elurikkuseerakond.ee/?page_id=228

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väike parandus - praeguse põhikirja kohaselt üldkogul pole võimalust volitust kasutada...
      Parimat!

      Kustuta