neljapäev, 14. mai 2015

PRESSITEADE - Eesti Kodukaitse.



Pressiteade

Homme, 15. mail 2015. a. möödub 25 aastat sündmusest, mis sai murranguks Eesti riikliku iseseisvuse taastamise teel. Sel päeval kogunesid impeeriumimeelsed Toompeale miitingule. Nõuti, et ülemnõukogu tühistaks Eesti riiklikku staatust muutvad seadused ning alluks Moskva nõudmistele. Rahumeelselt alanud miiting muutus üha närvilisemaks ja vägivaldsemaks. Miitinguliste mass murdis Toompea lossi väravatest sisse, pühkides teelt lossi kaitsma toodud 16 Nõmme miilitsakooli kursanti. Nüüd jätkusid hüsteerilised kõned juba lossi hoovis ning ähvardati tungida ülemnõukogu ja valitsuse ruumidesse.
Kell 18.45 kõlas raadios peaminister Savisaare üleskutse: “Interrinde löögirühmad on tunginud Toompea lossi sisehoovi. Toimub riigipööre!”
Üleskutsele järgnenud minutitel tõttasid tuhanded inimesed kiiresti Toompeale. Lühikese ajaga jõudis lossiplatsile suur rahvahulk. Seda nähes märatsejad taltusid ja lahkusid läbi rahva jäetud kitsa koridori, kaasavõetud loosungeid jalge alla poetades.
Meie kirjutatud raamat „Leegitseval piiril“ käsitleb detailselt neid Eesti taasiseseisvumisele eelnenud sündmusi ajavahemikul mai 1990 – august 1991. Teoses kirjeldatakse Eesti Kodukaitse loomist ja Eesti Piirivalve taasloomist. Tuletatakse meelde 1991. aasta jaanuarikriisi ja Eesti riigi ning Toompea kindlustamist, Eesti Vabariigi salajast sidealast tegevust. Eraldi peatükk kirjeldab Eesti elektroonilist sõda Nõukogude armee vastu kui Pihkva Dessantdiviis koos eriüksustega asus hõivama Tallinna Teletorni. Need olid keerulised ja ohtlikud ajad, mil valmistuti otsusekindlalt Eestit kaitsma.
 Kinkisime täna nende aegade meenutamiseks igale Riigikogu liikmele raamatu „Leegitseval piiril“.

Autorid:
Henn Karits ja Aadu Jõgiaas,
Eesti Kodukaitse Ajalooseltsi juhatuse liikmed
Kontakt: Aadu Jõgiaas 58188885 aadu.jogiaas@kodukaitse.ee
             Henn Karits    5031087 henn.karits@kodukaitse.ee


3 kommentaari:

  1. Mida pekki on riigikogu liikmed selle heaks teinud??? Olin ise tookord üks neist, kes rahva seas teavitust tegi ja masse kohale ajas, olles ise ka lõpuks seal. Sai Toompea lossi kõrval aias ka meie ansambel tookord alguse. See selleks. Poliitikud ise on istunud pimedas toas, kardinate taga kui midagi toimub. Julgust ei grammi eest. Kui kõik möödas, ronivad limukad mullast välja, rind kummis - meie tegime. Samamoodi läks ju ka öölaulupidudega. 87. aastal polnud ühtegi poliitikut mängus( välja arvatud üks, kes asjale tullihingeliselt vastu töötas ja pärast esilaulikuks ning revolutsionääriks kuulutati - või ise kuulutas ) Kogu asja tegi ära rahvas. Allumata provikatsioonidele ja saates puu taha nii miilitsa kui ka KGB. Kuidas aga ajalugu kirjutati??? Rämedalt moonutades. Lausa häbi hakkab, kuidas rohkem kui 2000 inimesele, poliitikute, ajaloolaste ja "kultuuriinimeste" poolt pähe sülitati. Õigupoolest kaarega lasti. Loodan siiski õigluse jalule seada oma valmiva raamatuga, kus sees ka tollaste asjaosaliste( keda õnnestus üles leida) mälestused.

    VastaKustuta
  2. Tänan, Tann!

    Kui on soovi sellest raamatust peatükki avaldada, siis...meie aadress on päises kirjas.

    VastaKustuta
  3. Loomulikult ei ole praegune Riigikogu mitte midagi taasiseseisvumiseks teinud, aga raamat kingiti neile just selleks, et nad teaksid, mis ja kuidas toimusid sündmused enne isesisvumise taastamist.

    VastaKustuta