pühapäev, 13. november 2016

ÜKS TONT KÄIB RINGI MÖÖDA EUROOPAT - Malle Pärn



Üks tont käib ringi mööda Euroopat - Malle Pärn

Mu emakeeleõpetaja ütles kunagi, et kui Jumal kedagi karistada tahab, siis ta võtab temalt kõigepealt mõistuse.
Mõistus  võimaldab meile mõtlemisvõime, kirjutatud ja kõneldud teksti adekvaatset mõistmise, oskuse näha eeldusi ja teha neist järeldusi, oskuse vahet teha tõe ja vale vahel, oskuse ette näha oma tegude tagajärgi, oskuse luua seoseid nähtuste ja sündmuste vahel. Arutleda, vahetada mõtteid, õppida, saada targemaks.
Näib, et Jumal ei ole tõesti kõigile inimestele võrdselt mõistust andnud. Või ehk on ta pakkunud kõigile, aga kõik ei ole tema kingitust vastu võtnud?
Ideolooogiline programmeeritus ei ole mõistus, vaid selle aseaine. Mingi grupeeringu loodud mudeli raames laveerimine ja demagoogitsemine ei sünni mõistusest ega tarvita inimese tegelikku mõtlemise potentsiaali, see on nagu koolipoisi äraõpitud õppetükk, mille ta peast ette kannab, aga mille sisu ega seoseid tegeliku eluga ta ei mõista.
Keegi ajakirjanik, nimega Vahur Koorits, on kirjutanud: “terrorism on paremäärmuslaste poolt välja mõeldud teisejärguline pseudoprobleem.”
Pigem võiks pseudoprobleemiks nimetada nõndanimetatud “paremäärmuslust”, õigemini, see on käestlibiseva võimu külge meeleheitlikult klammerdunud uusliberalistide poolt väljamõeldud OLEMATU probleem. See on papist väljalõigatud vaenlase silt, mille pihta loobitakse porikuule ja kivikamakaid.
Kurb küll, kui nii tõsine ja ohtlik kuritegevus tundub pseudoprobleemina. Valgete inimeste elud ei maksa midagi?  Või kirjutab ajakirjanik nõnda, sest nüüd on kästud nii kirjutada? Kumbki variant ei ole eriti kiiduväärne.
Mõistlik käsk peab mõistmatut inimest suunama.
Martin Luther: "Täiesti usklikud väliselt ei ole käsu all, sest nad täidavad käsku spontaanselt ja nendest on Jumalal hea meel. Väga vajalik on käsk aga neile, kes ristiinimese vabadust kurjasti kasutavad, kelledele "vabadus on kurjuse katteks" – neid peab käsuga õpetama ja manitsema. Samuti on käsk hädavajalik neile, kes mõistmise poolest on lapsikud – neid peab õpetama käsuga, et nad ei eksiks."

Tark inimene, kes oskab maailma asju õigesti näha, peaks lolli takistama, kui ta tahab mingit eriti lolli lollust teha. Eks see kodumaa hädasse jätmine, massiline tormijooks Euroopa lihapottidele ON suurim lollus, mida tugevad elujõulised mehed teha võivad. Pealegi on see veel äärmiselt inetu ja alatu häbitegu. ARGPÜKSID ja nahahoidjad jätavad oma emad maha ja pagevad sinna, kus nad mitte millestki aru ei saa ja inimesena käituda ei oska. Niisiis, IGA tark ja vastutustundlik inimene on selle Musta Mandri emigratsioonimarsi katastroofi VASTU, ja ainult LOLL võib olla selle poolt. Paraku. Nii ütleb loogika.
Enda meelest kõrgesti haritud lääne-eurooplane on ennast valitsema lubanud vist kõige rumalamad endi seast, kes EI näe ega mõista, mis toimub, isegi siis mitte, kui ninapidi sisse pistetakse. Kes lolli kuulab ja usub, on ju ise ka loll? Tark oskab ise hinnanguid anda, sest ta näeb ja saab aru, mis maailmas toimub.
Õnneks ei käi see mitte kõigi juhtide kohta. Üks arukas poliitik ütles, et kui majas on veetoru katki, siis ei ole abi sellest, kui vesi korterite vahel solidaarselt ära jagada. Eks tule ju veetoru ära parandada? Maja üldkraan kinni keerata? Selle mõistmiseks ei ole isegi keskharidust vaja. Immigrandiuputuse peatamiseks on vaja Euroopa piirid sulgeda. Otsekohe, mitte kolme kuu pärast. Sest vesi katkisest torust aina voolab. Ja paraku, ei kustuta janu, vaid roiskub.
Juhtidel on vastutus, mis paraku on tänapäeval unustatud sõna. Euroopa juhte on Jumal rängasti karistanud. Aga see pole veel kõik. Rumalus ei jää nende viimaseks karistuseks. Nad peavad vastutama oma tegude eest.
Miks te ei luba lastel oma kodus tikkudega mängida? See on ju nii põnev mäng? Olge ometi avatumad ja sallivamad, las lapsed mängivad tikkudega!
Miks te ei võta neid tulijaid OMA koju elama, miks te neid ISE üleval ei pea?
Mööda Euroopat käib jälle ringi üks tont – seekord on see reaalsusetaju häire, gradus gravis – see on nagu arvutiviirus, mis nakatab kõiki pealiskaudsemaid inimesi, kes laulavad rõõmsaid laule avatusest ja sallivusest, ja kuulutavad, et Uues maailmas ei ole viirusekaitset vaja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar