neljapäev, 24. oktoober 2019

VASTUS SEKSUAALKASVATUSE JA VANUSEPIIRI UURINGU KOHTA - Kenno Põltsam



LASTEKAITSE LIIT EI PLAANI TULVEIKUS SEKSUAALKASVATUSE JA VANUSEPIIRI TEEMALIST UURINGUT


Suheldes Lastekaitse Liiduga antud teemadel 2018. oktoobris, küsides kas Lastekaitse Liit jagab seisukohta et seadusliku seksuaalsuhte lubatavat vanusepiiri tuleb tõsta, vastas mulle tollane MTÜ Lastekaitse Liidu kommunikatsioonijuht Grete Landson järgmist: „Sellise teema tõstatamine seadusandja poolt vajab kindlasti laiemat arutelu ja sealhulgas ka noorte enese arvamuse kaasamist. Seksuaalset küpsust ja eakohast käitumist noorte seas ei suurenda mitte ainult eapiiri tõstmine, vaid ka parem seksuaalharidus“. Lastekaitse Liidu tervikvastus sai avaldatud portaal Objektiivis 5.11.18.

Nüüd esitasin Liidule uued küsimuse. Teemaga kattuva vastuse andis mulle meediapäringute ametlik esindaja Mart Valner nõnda: „Lastekaitse Liit esitas lubatava seksuaalsuhte vanusepiiri tõstmise küsimuses oma arvamuse 2011. aastal, kui justiitsministeerium koostas seksuaalse enesemääramise eapiiri muutmise analüüsi. Tol korral tegi Lastekaitse Liit, nagu ka sotsiaalministeerium, ettepaneku tõsta eapiiri 15. eluaastani, et tekiks kooskõla perekonnaseaduses sätestatud õigusega abielluda kohtu loal.“

Küsides Lastekaitse Liidult, kas nad on kunagi tellinud mõnelt küsitlusfirmalt uuringu mis käsitleb alaealistele suunatud seksuaalkasvatust õppeasutustes ja lubatava seksuaalsuhte vanusepiiri tõstmist, vastas M. Valner järgmist: „MTÜ Lastekaitse Liit ei ole kummagi teemaga küsitlusi tellinud üheltki firmalt ega ka ise läbi viinud. Lastekaitse Liit küll viib süsteemselt läbi erinevaid uuringuid ja analüüse, aga sellistel teemadel hetkel ühtegi uuringut meie tööplaanis ei ole.“

Seega pole oodata et lapsõigusi esindav mittetulundusühing avaldaks uuringu tulemused, mis kajastaksid Eesti inimeste suhtumise seksuaalkasvatusse õppeasutustes ja suhtumise liiga madalalasse seadusliku seksuaalsuhte vanusepiiri; kuigi aasta aja eest andis Liidu kommunikatsioonijuht G. Landson mõista, et teemad vajaksid ühiskonnas laiemat arutelu ja noorte arvamuse kaasamist.

Kahju! Mina ootaksin küll uuringutulemuste vastuseid ja leian et sääraste küsitluste läbiviimine võiks olla meie ühiskonna, aga ka MTÜ Lastekaitse Liidu enda huvides.

***********************************

Kenno Põltsami selgitus:
Küsisin Liidult kas nad plaanivad lühitulevikus tellida uuringud, mis käsitlevad seksuualkasvatuse ja vanusepiiri teemalist uuringut.

Foto: Bigstockphoto.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar