esmaspäev, 3. juuli 2023

ÖISED MÜRAPROBLEEMID KALAMAJAS JA TALLINNAS LAIEMALT - Intervjuu Natalie Metsa ´ga

 


Kuna väga paljudel om einevates piirkondades muresid pidutsemistest tekkiva üleliigse ja ka ülea lubatud aja tekkiva müraga, on sel teemal olnud ka suhtlusmeedias palju vaidlusi. Et öölinnapea Natalie Mets ei andnud seal selgeid vastuseid, sest see nõudvat põhjalikumat ettevalmistust, palus ta küsimused eraldi saata.

Mõeldud-tehtud! Kuid kahjuks ei vasta ta ka kirja teel sisuliselt, jättes avalikkusele selgelt andmeid esitamata. Miks on see nii raske ja kas linnaametnikud ei tea, numbreid seadustest või ei taha ńad neid välja öelda? Oleks ju valijatele lihtne anda selge ja konkreetne sõnum - parameetrid on sellised ja sellised ning kontrolli käigus on selgunud, et nii ja nii palju kordi ning millises ulatuses ei ole nõuetest kinni peetud? Ning kui tegu on linnapoolsete lubade väljastamisega, peaks ikka linn ka ise järelvalvet teostama, mitte ootama kui keegi "palub" asja kontrollida?
Inimeste usaldus raehärrade vastu on langenud nii madalale, et pigem lüüakse käega ja eii teavitata, kirutakse lihtsalt omaette, et kuidagi ennast välja elada. Seda tõendavad sajad ja sajad juhtumid, nagu seegi, kus narkomanid akende all tunnijagu röögivad ja narkot müüvad, politsei aga jääbki tulemata. Ning lapsed on sellise elukvaliteedi juures suurimad kannatajad...

Kui kellelgi omi kogemusi müraga ja reageeringutega kaebustele, võib kommentaarides märku anda. Tänan!



Tere!


Olete öölinnapeana olnud mõistev Põhja-Tallinna kui vabaaja veetmiskoha potentsiaalis ja vajaduses. Loomulikult on inimeste jaoks lõõgastumine väga oluline, kuid kunagine aastatepikkune vanalinna probleem on nüüd nihkunud siia, Telliskivisse, Voltasse, Noblesnerisse.Miks aga teie arvates siinsed ettevõtjad ei ole õppust võtnud vanalinna muredest?

Kuidas, kui sageli ja kelle poolt mõõdetakse öösündmuste ajal mürataset ja milline on see lubatud detsibellides? Kas müra mõõdetakse asutuses, selle ees või kui kaugel sellest?

Miks peetakse õigeks mõõta mürataset vaid kaebuste puhul, kui tegelikult peaks ju linna huvides olema tagatud kord ja eeskirjade järgimine?

Üsna sageli ei olegi müraprobleemi puhul mureks muusika vaid just selle n.ö. puhtus. Kas mõõtmiste puhul arvestatakse ka helisagedust, sest teadaolevalt levivad (ka maapinnas) enim just madal sagedus ja see mõjutab enim ka südame jm tervisemuredega inimesi, rääkimata sellest, et see levib ka kõige kaugemale.

Mis kellani on lubatud vali muusika jm sündmustega kaasnev müra? Kas see on seotud kuidagi ka helitugevusega?

Usun, et olete kindlasti ka ise muusikasõber ning hindate head muusikat ning selle tähtsust inimeste meelelaadile. Kas teie isikliku arvamuse järgi on võimalik ettevõtjatega kohtumistel neile selgitada, et helisagedus on oluline ja "mürtstümaka" asemel võiks püüda pakkuda puhkajatele muusikat? Olen kord ööbusside vaatlemiseks liikunud peale südaööd ka läbi Telliskivi (turu) kvartali ja pean ausalt tunnistama, et väga paljud seda lärmi kohapeal küll puhkamiseks ja lõõgastumiseks ei kasuta.

Kui palju on tänavusel suvel tehtud ettevõtjatele ettekirjutusi ning nende rikkumisel ka trahvitud vm moel karistatud? Kas korduva rikkumise puhul saab võtta ära ka tegevusluba?

Politsei soovitab öörahu rikkumisest teavitada kindlasti telefonil 112. Ehk ei tee inimesed seda seepärast, et teavad linnavalitsuse suutmatust (soovimatust) probleemiga tegeleda? Raske on muidugi helistada ka seetõttu, et sageli ei teata, kuskohas täpselt müraallikas asub, eriti kui lõbustusasutusi piirkonnas mitu.

Kas neis piirkondades kontrollitakse ning kui sageli, alkoholi müümist peale selleks ettenähtud aja möödumist? Kui sageli esineb rikkumisi?

Vaba Eestimaa Ajaleht
Neeme Sihv



Tere ja aitäh kirja eest!

Põhja-Tallinnas olev ei ole kindlasti võrreldav vanalinnas toimunuga, kus peamiseks mureks oli inimeste poolt tekitatud müra tänavatel ning konfliktid.


Helitaset mõõdetakse, kui mõni kodanik seda palub ning heli mõõdetakse nii asutuses kui korterites samaaegselt.


Paljudele küsimustele siin meilis leiate vastused seadusest (müratase, lubatud kellaajad).


Menetluste kohta soovitan uurida MuPolt ja politseilt, kuigi ei oska öelda, kas neil on õigus sellist infot välja jagada.


head

Natalie Mets


2 kommentaari:

  1. Ka kommerts helikopter rikub müra taset.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti on see müra häiriv. Eriti kui see oleks üsna sage. Siiani veel õnneks meil pigem harv.
      Öösel kopterid siiski enamasti ei lenda, seega müranõuete rikkumise kohta ei oska midagi öelda, päevasel ajal.

      Kustuta