neljapäev, 1. september 2016

AASTA TÖÖTUNA - Jaanus Järs.



AASTA TÖÖTUNA.

30 aastat töötanud õpetaja koondati. Lapsed iseseisvusid majanduslikult, kohustusi jäi vähemaks, mõtlesin, et hakkan elama oma päriselu ja tegelen sellega, mis jäi pooleli 30 a. tagasi: loen raamatuid ja kirjutan luuletusi. Enam polnud mul riiklikke eesmärke, sain püstitada oma väärtushinnanguid, nõustuda või mitte nõustuda sellega, mis tuleb kõrvalt. Sõber soovitas siiski minna Töötukassasse ja end töötuna kirja panna, et see on mu õigus. Mõtlesin järele ja tegingi seda.
Kohtusin tuttava kirjanikuga, too rääkis, et on elatise teenimiseks ühendanud kirjutamise ja käsitöö ning elab ära. Töötukassa küsis minult, mida ma teha tahan. Alguses polnud ma kindel ning varuvariandina panin kirja õpetajatöö, toimetaja ja võimaliku puutöö. Iga kahe-kolme nädala tagant pidin ette kandma, kuidas tööotsingud edenevad. Lugesin kuulutusi, aga töö leidmine ei edenenud: peale õppeaasta algust polnud aineõpetajaid eriti vaja või olid kohad kauged või tööd osalised või lasteaiaõpetajatele, toimetajatöö raamatupidamisajakirjas polnud minusugusele. Töötukassa küsis nõudlikult ka lihttöö kohta, aga Palale saeveskisse minek tundus siidikäpale pisut äkiline. Mõtlesin edasi, lugesin veel kuulutusi, ootepingil istudes nägin tööotsijaid eri maadest ja rassidest.

Paari kuu möödudes õpetajatöö enam ei tõmmanud: 30 aastat väikese palga eest, viimased paar aastat närvilistes oludes, peaksin ju sellest midagi õppinud olema. Aga mõte ettevõtluspuslest “kirjutaja-käsitööline” jäi alles. Mõne kuu möödudes rääkisin sellest ka oma nõustajale Töötukassas, külastasin ettevõtluspäevi vallas ja maakonnas. Nõustaja hindas mõtte mõistlikuks ja soovitas minna ettevõtluskursusele. Üks selline oli peatselt tulemas Tartus, teine varsti ka Jõgeval. Valisin välja 2 kursust Tartus: ettevõtluse ja keraamika. Nende läbimine oleks kulutanud poole töötu koolitusrahast. Käisin ka ettevõtlusnõustaja juures, tema toetas ja julgustas oma nõuannetega. Valmistusin vaimus uuteks asjadeks.
Siis hakkas juhtuma. Vahetus minu nõustaja, uus nõustaja pidas minu äriplaani visandit liiga pealiskaudseks. Püüdsin seletada, et päris äriplaani saan koostada koolituse käigus, aga ju siis mu jutt ei olnud veenev. Nimetati ilukirjanduseks. Siis tuli uus nõustaja – juba kolmas. Tema laitis maha kõik kursused ja soovitas minna õpipoisiks töökotta.
Ja nii ma läksingi Töötukassa suunamisel Ene Luik-Mudisti juurde Palamuse Klaasikotta. No umbes nagu Kiir Tootsi juurde põllutööd õppima. Juhendaja Ene surus kätte klaasinoa ja graveerimisnõela, teemantkäia ja jootekolvi, näitas sulatusahju pulti. Soojalt riidesse, ikkagi aprill kütmata ruumides! Omandasin esmased töövõtted, sain kiita nii Ene käest kui Töötukassast. Hommikuti istusin lillepeenras ja joonistasin kavandeid, päeval valmisid esimesed tooted või teosed või kuidas neid nimetada. Kui Ene soovitas vitraažidele oma allkiri graveerida, tundsin end kõrvust tõstetuna. Sellieksamiks pidasin seda, kui esimene töö Jõgeva naiste tantsupeo laada jubedas tuules-vihmas-külmas uue omaniku leidis. Nüüd oli mind kellelegi vaja!


Päevade ja nädalate viisi istusin Palamuse vanas katlamajas ja käiasin klaasi. Nägin aknast, kuidas rohi kasvas ja sain tuttavaks jänkuga, kes õhtuti ja hommikuti üle õue kalpsas. Näpud narmendasid, kael jäi kangeks, hakkasin kandma krokse, et liigesed ei raksuks. Käisime Enega pealinnas materjale ostmas ja näitusi vaatamas, sattusin töökodadesse, laatadele ja kirikutesse, kõikjale, kus säras klaas. Andsin aru ja koostasin elektroonilise õpimapi. Jõgeva töötukassa nõustaja nimetas mind nende parimaks praktikandiks läbi aegade. Aprillist sai märkamatult august, minust peaaegu ettevõtja.
Oi-oi, õnn ja nõustaja meel ei ole püsivad, samade asjade eest, mille eest enne kiita, sain nüüd laita ja ikka hooga. Küsisin nõustajalt N3 (vahepeal oli olnud ka N4), et kas nüüd saaksin ka ärikoolitust või alustaja toetust. 

Daam.


Nõustaja imestas ja küsis, et kus ma senimaani olen olnud, töötuaasta hakkab ju peatselt lõppema? Vaatasin kalendrisse, kasvuhoonesse ja kase latva ja sain aru, et nii see ongi.
Aga minu mehemeel pole mitte surnud veel! Tänan Enet südamest uute oskuste õpetamise eest, nõustajat N3 siiralt taganttorkimise eest ja lehelugejaid selle jutu lugemise eest. Ning ühel korralikul lool peab olema tingimata ka õnnelik lõpp. Teatan siis pidulikult, et kui midagi vahele ei tule (juuksevärvilt olen blondiin), siis asutan peatselt LUUALUULE OÜ, mis teeks siis erinevaid asju, millele eelnevate ridade vahel viidatud. Homne on alati huvitav! 

Sisalik.


Arvukate kohtumisteni!
Jaanus Järs.

9 kommentaari:

  1. Mis ma oskan öelda, tore jutuke, töötukassas käimine pole lihtne- samas see on nende töö n.ö tagant sorkimine!Tore kui siin riigis leiab endale meelepärase töö nokitsemiseks, et vóimaldaks kuidagi ära elada.

    VastaKustuta
    Vastused

    1. Esiteks Riik kui röövimisest elatuv suurkorporatsioon ja antud maa-alal elav rahvas on siiski erinevad asjad, sõltumata sellest, et igale kirikule meeldib, et talle maksvad inimesed elu ilma kirikuta ette ei kujuta.

      Teiseks, rahva-arv paneb asja paika. Ma olen ateismi usku, aga piltlikult öeldes, "Jumal" tänatud, et meil on internet. Tegelikult pole tava-ameeriklase jaoks vahet, kas tema poolt tellitud toode tuleb Hiinast, naabermajast, naaber-linnast, Eestist. Isegi Tallinna siseselt toimub lõviosa suhtlusest, müügist, üle interneti ja telefonitsi, mistõttu seni, kuni pakikullerid töötavad, pole isegi minusgusel vaesel vabakutselisel põhjust vaadelda välisturge teisti kui kohalikke turge. Tegelikult tänu internetile on välismaale palju lihtsam müüa kui eestist kliente leida. Need tegelased, kes tahavad jube palju rääkida, peavad siis oma jutu Teile ka töötundide ja reisimistundidena, ka eesti alal toimuva reisimise aja näol, kinni maksma ning kui nende ostetav kauba-artikkel on mingi paarikümne-eurone väike asjake, aga nendega kokku-saamiseks ja neile müümiseks olete lisaks asjakese tootmisele kulutanud vähemalt tunni oma isiklikku aega rääkimise ja "käehoidmise" peale, siis ilmselgelt on tegu äriga, millega jääte nälga.

      Nii et, kui Te just ei ole ehitaja, arst, baari-pidaja, toidupoe-pidaja, midagi muud mis kohalikku elu-olu toetab, siis unustage see eesti alal olev turg kohe kiiresti ära. Kes just partokraatia kaudu teisi eestlasi maksuraha näol ei lüpsa, selle enam-vähem ainuke šanss hästi teenida on müüa välismaale. Eesti turg on AJA RAISKAMINE ja välismaale müümiseks ei pea Te, enamasti, isegi oma kodunt lahkuma ega ühtegi välismaa tutvust omama, kuigi, kui tõesti kedagi välismaal kohapeal vaja on, siis neid tuttavaid ja tuttava-tuttavaid, kes välismaal elavad, peaks ju ometigi jaguma. Maksate neile väliseestlastele väikese protsendi või, minugi poolest, kui nad nii head müügi-inimesed on, põrutagu kasvõi mitusada protsenti Teie hinnale otsa, ja müük aga vuhiseb. Vähemalt minu kui tarkvara-arendaja peamine mure on, kuidas tööga hakkama saada, et tarnitud saaks. :-D

      P.S. See, et keegi hindu üle interneti samas portaalis odavamalt pakub, ei ole mingi probleem, sest ega Te ise ka poest kõige viletsamat asja osta puhtalt põhjusel, et see odavam on.

      Kustuta
    2. Pisikesele: mõistan, et töötukassal on oma roll, ei vaidle sellega, aga selgelt on näha, et mõnikord tegelevad nad formaalsete reeglitega rohkem, kui kliendi probleemidega. Teiseks, kui mina näen, et nõustaja on küllalt intelligentne, peaks ka tema seda minu puhul taipama ja näiteks mitte 2x "šokitereepiat" või muttatampimist kasutama. Vähe psühholoogilist koolitust, kui hakkab arenema väike edulugu, tuleks seda toetada.

      Kustuta
  2. 2016_09 seisuga pole ma nii tark, et siin mingit jube-head nõu anda, aga mõned viited saan anda küll.

    https://www.etsy.com/

    http://archive.softf1.com/2015/lauraflanders_com/2015_11_10_lauraflanders_com_Donna_Schaper_and_Matthew_Stinchcomb_About_Nonpsychopathic_Business.webm

    https://www.upwork.com/

    UpWork pole ainuke vabakutseliste müügiportaal, aga ta on üks kuulsamaid.

    Ma pole mingi jurist, aga kui ma asjast õieti aru olen saanud, siis juriidilise keha juhatuse liige vastutab alati isiklikult, oma isikliku varaga. Sellisel juhul on bürokraatia osas lihtsam ja odavam teha osaühingu asemel täis-ühing. Juriidilist keha on vabakutselistel vaja peamiselt selleks, et arvestatav osa oma raske tööga teenitust üle 5000€/kuus neto teenivatele riigikogulastele ja kümneid tuhandeid kuus neto teenivale Andrus Ansipile Brüsselisse anda. Ise oma äri omanikuna, mitte peadirektori stiilis palgalise kupjana, töötades on ülejäänud osa ärist vaid klientide leidmine ja neile tarnimine.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZpYUAucm1ZI

    VastaKustuta
  3. Tegelikult, need viited annan siiski veel:

    Odavaid viise lihtsa kodulehe tegemiseks:

    https://www.weld.io/
    http://www.wix.com/
    http://www.ucoz.com/

    Eesti variant,
    https://www.voog.com/
    kipub olema paras nöök, aga korrektsuse huvides sai see ka nüüd siin mainitud.

    Kui Teil on tutvusringkonnas mõni teismeline IT-huviline või mõni tuttav teab midagi IT-asjadest, siis tasub kaaluda ka

    https://www.planet.ee/

    Üldiselt, oma enda kodulehekülg on vaid lisa-info pakkumiseks, mitte turustamiseks, sest tavalisel vabakutselisel, isegi Eesti suur-firmal, pole neid miljoneid eurosid, mida reklaamile kulutada, et tolle firma kodulehekülge maailma-avarustest üldse teataks külastada. Kodulehekülg on vaid avalik lisa-info panipaik, selleks, et need inimesed, kes Teid juba teavad, mujalt üles on leidnud, saaks Teie kohta lisainfot leida, Teie toodete kohta lisa-infot leida, Teie kontaktandmeid leida. Klassikaline e-posti-aadress peab küll muu maailmaga suhtlemiseks olemas olema, aga tegelikult e-post kui tehnoloogia on tehniliselt moraalselt vananenud. Mina soovitan kasutada

    https://telegram.org/

    Telegram.org taustalugu:
    http://mashable.com/2015/05/18/russias-mark-zuckerberg-pavel-durov/#yThkEXV.8kqm

    Arvutustehnika hankimiseks on odavaim tasuta arvuteid jagav

    http://tehnikaringlus.com/

    kuid raha eest arvutit ostes tasub kaaluda ka:

    http://www.arvutiait.ee/

    Peamine erinevus vanade ja uute arvutite vahel seisneb tänapäeval vaid elektritarves, mitte arvutustehnika jõudluses, "kiiruses". (Jah, ise IT-inimesena tean küll, et on veel palju-palju erinevusi, draiverid, jne., aga niiviisi, väga jämedalt, üldistatult, öeldes, muud vahet peale elektritarve eriti ei ole, vähemalt odavamas otsas, kus CPU-tuumade arv väike, jne.)

    VastaKustuta
  4. Tegelikult, kui Teil on tutvusrinkonnas mõni IT-huviline ja Teil on umbes 160€ kulutada arvuti peale, siis üks variant on kulutada ~50€ monitori peale ja ülejäänud 110€ eest osta mõni odav hiir, USB-klaviatuur ja uusim Raspberry Pi 3. Sedasi saate omale sisuliselt tavalise laua-arvuti, millega küll DVD-plaate ja mälukaarte lisaseadmeid juurde ostmata ei ole võimalik kasutada, aga see-eest on Teie arvuti igakuine elekriarve suurusjärgus 5€/kuus. Laua-arvuti korral võite arvestada elekriarveks ümmarguselt 25€/kuus. Raspberry Pi 3 üles-seadmine eeldab siiski natuke IT-alaseid oskusi, aga suvaline arvuti-"remondi"-töökoda suudab sellega hakkama saada küll. (Jutumärgid "remondi" ümber põhjusel, et tänapäeval ei remondi keegi midagi, vaid kõik käib komponentide väljavahetamise kujul, kui sedagi, sest mõnikord võib tavaliste kruvide lahti-keeramine ka liiga palju aega võtta ja seetõttu kliendile liiga kalliks minna.)

    Minu 2016_09 arusaama kohaselt on odavaim koht Raspberry Pi laadsete arvutite ostmiseks

    http://yeint.ee/elektroonika-1/arendusvahendid/raspberry-pi

    Nende pea-kauplus/ladu asub Tallinnas Tallinna Tehnikaülikooli peahoone esisest bussipeatusest 15min. jalutamistee kaugusel.

    https://www.google.ee/maps/@59.3981775,24.6776427,3a,15y,177.26h,100.02t/data=!3m6!1e1!3m4!1s62aniHX7VE2JpkN6K3UQyA!2e0!7i13312!8i6656

    Toiteblokk Raspberry Pi'le on otstarbekas tellida teisest poest, mis asub Tallinnas Järve kaubanduskeskuse keldris:
    https://www.oomipood.ee/product/2427499_toiteplokk_micro_usb_5v_2a_euro_uk_raspberry_pi?q=raspberry%20pi&s=1&sort=p.price&order=ASC&limit=24

    VastaKustuta
  5. Ma ei tea, palju nendest viidetest tolku on, aga võibolla huvitab:

    http://prototron.ee/
    http://www.folkart.ee/
    http://www.evea.ee/

    http://www.hange.ee/

    VastaKustuta
  6. Hea, kui keegi viitsib infot anda ja aidata! Kunagi ei tea, kuidas keegi võib sellest abi saada.

    VastaKustuta
  7. Aitäh Martin Vahile vihjete eest, ehk läheb edaspidi vaja, praegugi olen saanud tasuta abipakkumisi, näiteks veebidisaini osas. Firma asutamisel oli esikohal endale legaalsema ja väärikama staatuse omane. Arvan, et kui oled luuletaja, ei tohiks olla nihverdaja. Edasine eesmärk oleks ka selle kaudu sotsiaalsete garantiide omandamine, kui see võimalikuks osutub, iseenda eest vastutamine. Järgmine eesmärk on looming, alles siis järgneks äriedu, kui üldse selleni jõuan. Riigi ja religiooni küsimustes ma küll Martiniga päris samal arvamusel ei ole, aga see ei ole siinse jutunurgas teema.

    VastaKustuta