teisipäev, 19. detsember 2017

Eduard Arhensi mälestuseks Villa De Arhens - Kenno Põltsam


Foto Sõnumitoojast: Eduard Ahrensi mälestusmärgi katte eemaldasid skultorid PAUL MÄND, Aivar Simson, Laurentsiuse Seltsi esimees Sulev Valdmaa, suurannetaja, president Arnold Rüütel. Õnnistasid piiskop TIIT SALUMÄE ja peapiiskop URMAS VIILMA.



Eduard Arhensi mälestuseks Villa De Arhens

Kuusalus asuv Laurentsiuse Selts otsustas juba aastaid tagasi, et Eduard Ahrensile tuleks rajada mälestusmärk. 2011. aastal toimunud mälestusmärgi ideekavandite võistluse võitis Aivar Simson ja Paul Männi kahe meetri kõrgune imposantne pronksskulptuur. Seejärel alustas Laurentsiuse Selts üle-eestilist rahakogumist eesti keele ortograafia uuendaja mälestuse jäädvustamiseks.

10. augustil 2017 avati Kuusalus Eduard Ahrensile mälestusmärk. See toimus kohalike inimeste eestvõttel ja suuresti rahva annetuste toel. Kohal oli hinnanguliselt kolmsada inimest.
Eduard Ahrens (3. aprill 1803 Tallinn – 19. veebruar 1863 Kuusalu) oli baltisaksa päritolu kirikutegelane ning eesti keele uurija ja keelekorraldaja. Ahrens märkas kirikuõpetajana rahvakeele ja kirikukeele süvenevat erinevust. Tema arusaama järgi oli vaja uut kirjaviisi, nii et kirjutatav ja väljaöeldav, kiri ja kõne kokku sobiksid. 19. sajandi algul olid enamik kirikuõpetajad sakslased ning piiblikeel toetus saksa ja ladina keele grammatikale. Ahrens soovis muuta kirikukeelt rahvapärasemaks. Kirikukeele uuendajana avaldas ta 1843. aastal eesti keele grammatika. Selle teose tõttu peetakse teda tänapäevase eesti keele ortograafia loojaks. Ahrensi kirjaviisireformi ajend oli püüd kirikukeelt rahvapärastada. Tema soovitatud uus kirjaviis hakkas levima 1860. aastate teisel poolel.
Kultuurimälestiste riikliku registri järgi on Kuusalu pastoraat ehk õpetajamaja kirikumõisa varasema hoonete rohke ansambli vanim hoone ning üks vanimaid pastoraadihooneid Eestis. Kuusalu pastoraat on ehitatud ajavahemikul 1792-1798.

Minu arvates väärib selline suurkuju lausa oma keskust, ehk juba mulle tundmatu inimese poolt avalikult lendu lastud nimi – Villa De Arhens. Keskusest saaks valla turismipunkt, mis täidaks majandusliku ja kultuurilise eesmärgi, ning Kuusalu vald võiks särada põleva tulena põhjaranniku künkal.

Kenno Põltsam

***********************

Hetkel toetab vald kõiki usuasutusi, millest suurem on Laurenstiuse kogudus, kuni 8000 euroga aastas. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond toetab saadud katuserahaga tuleval aastal  MTÜ Laurentsiuse Seltsi 4000 euroga, pastoraadi fassaadi remondiks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar