laupäev, 10. juuni 2017

KOHTUNIKE SÕLTUMATUS KUI ÜKS SÕNAKÕLKS - Kenno Põldsam


Foto: Uued Uudised

Kohtunike sõltumatus kui üks sõnakõlks

26. mail korraldas SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks Tallinna ringkonnakohtu ees meeleavalduse, kus protestiti kohtuliku omavoli vastu. Sihtasutuse sõnul on algatatud vähemalt neli kohtuasja, mis on suunatud mitte ainult kooseluseaduse läbisurumise lõpule viimisele, vaid ka nn “homoabielu” hiilivale seadustamisele. Kajama jäi sõnum, etomavolitsevad kohtunikud õõnestavad kogu kohtusüsteemi usaldusväärsust. Samuti peeti silmas, et kohtud on hakanud homoaktivistide survel omavoliliselt abielu mõistet ümber kujundama. Kooseluseadus, mis võeti vastu XII Riigikogu koosseisu poolt, ei saa kehtida ilma rakendusaktideta. Õiguskantsler Ülle Madise 22. septembril 2015. aastal kinnitanud: “Täna on seis see, et tõepoolest täiendavate õigusloomeliste muudatusteta, täiendavate seaduste vastuvõtmiseta see seadus ei jõustu.” Seega pole debatt kooseluseaduse üle lõppenud, ilmselt jäävad rakendusaktid praeguse, XIII Riigikogu koosseisu poolt vastu võtmata.

Kooseluseadus polnud Tallinna ringkonna kohtu ees toimuva meeleavalduse peapõhjus, see lihtsalt on teema, mis Eesti avalikkust ikka aegajalt sütitab. Probleemi kese, mille vastu korraldaja seisis, on kohtunike omavolitsemine. Õigusriigis kehtivad normid ning üheks selleks on, et kohtu ülesanne on Riigikogu poolt vastu võetud seadusi kohaldada, mitte neid oma nägemise järgi ümber töödelda. Ma ei taha elada riigis, kus ma ei saa kindel olla õigust mõistvate inimeste objektiivsuses. Samuti ei saa ma olla nõus sellega, et üks riigikogulane ei tohi kohtunikke kritiseerida - kas mitte kohtud ei peaks end kõige kindlamalt tundma?

Terve põlvkonna jagu eestlasi on saanud nautida vaba ajakirjandust. Eesti meedial on küll oma lipulaevad, on vabatahtlikud lobitöö tegijad, ent valitsuse poolne kontroll ajakirjaniku üle on olematu, puudub surve. Mulle kui tavakodanikule on selgeks saanud, et kohtunikud on sõltuvad ning nad sõltuvad seadustest ning kui üks kohtunik eksib oma töös, on seadusandliku võimu saadikul õigus kohtunik korrale kutsuda. Kui ametnik eksib, siis peab ta leppima töösuhte lõpetamisega. Ma pole kuulnud midagi vabast kohtuvõimust, mis võiks talitada enda nägemise järgi. Eestis on vaba ajakirjandus, ent kohtuvõim on sõltuv seadustest. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar