Maailma
parandamine algab kohvist
Tekst: Margit-Mariann
Koppel
Otsekui maiana sündinuna ei saa ma päeva alustatud ilma
kuuma sõõmu tassi hõrgu oivalise Suursuguseta - kohvita. Tänavusel
kahekümnendal Maailmaküla Festivalil Helsingis, mille geograafiline tulipunkt
oli justnimelt Aafrikal ja Aasial saime kogeda taaskord, et maailma muutmise
lähe on peidus meis endis. Hiljaaegu juhtus mulle pihku Kurt Singeri raamat
kodanikujulgusest, mis muuhulgas kätkeb õpetussõnu sellest, kuidas õppida
tõhusalt sekkuma? Maailmaküla Festivali keskne temaatika oli arengukoostöö.
Guineast pärit grioodi muusik, kora-rokkar Ba Cissoko, loonuna silla
Lääne-Aafrika modernse muusika ja muusikatraditsioonide vahele, kasvanuna üles
mandingode pärimuslugude keskel ning keda pühendas rahvapilli saladustesse onu,
kõneles sellest, kuidas ta õpetab kora muusika kaudu lapsi, kellest 80% koolis
ei käi. Muusikal on arengukoostöös oluline roll nagu on seda kohvil. Iga toit
on valik, nii on seda ka rüübe. Valikute kaudu saame kübena mõjutada paljusid
asju nagu on seda ka vastutustundlik tootmine. Suur laev muudab kurssi väga
aeglaselt, aga see ei ole võimatu missioon. Firma Gourmet Coffee, mis on õdus
hubane kohvik Kadriorus Koidula tänavas ja Coffee People on ere näide, kuidas
kohvi kaudu on võimalik parandada arenguriikide põlisrahvaste elukeskkonda
paikselt. Nende siia importimine probleeme ei lahenda. Mõelgem, et kohv on
olnud teine tooraine peale naftat, sarnaselt söega, börsikaup. Puudub
ühenduslüli farmeriga, tootjad on anonüümsed. Farmer pole elus oma kohvi
maitsnud. Parimal juhul saab ta juua Nescafe 3 in 1 kohvilõhnalist ja -
maitselist jooki. Nagu söekaevur kühveldaks ta päev läbi sütt kottidesse ning
lahkuks. Kas sooviksime osta veini, millesse on silostatud kõik maailma
viinamarjasordid, mida turundatakse vastavalt brändiväärtusele, aga sisu on
sama? Ilmselt mitte. Mina kohe kindlasti massinimene ei ole ja masstoodangut ei
tarbi. Aga miskipärast rabame poeriiulilt masstootena kohvisilo, mõtlemata, et
kohv on ühtlasi marjajook, kust see pärineb, kuidas see on toodetud, kes on
tootja, millal istutatud, millal on kasvuperiood ja korje, kuidas korjatud,
kuivatatud, röstitud, millised on maitseomadused. Ka kallis vein võib osutuda
solgiks, samuti võib kallis kohv lõhnata jubedalt ja odav kohv mekkida ülihästi
ja lõhnata aromaatselt. Vietnam on teine kohvikasvatusmaa maailmas, on`s keegi
midagigi sellest kuulnud? Aus vastus, et ilmselt mitte.
Kolmas laine kohvimaailmas viib kokku kohvi tootjad ning
ostjad. Kohv ei ole pelgalt bränd ega tooraine, vaid nagu veinide puhul
kõneldakse, mis farmist on ta pärit, milliselt kasvukõrguselt, millisest
kohvisordist ja palju muudki. Uudsed kohvivalmistamise viisid annavad kohvile
aega ja ruumi õitsele puhkeda, tänu millele avaldub suur hulk maitseid. Gourmet
Coffee ja Coffee People üks asutajaid, omanikke ning juhte kohvigurmaan hr.
Annar Alas omab barista tunnistust, milletaolist tol hetkel kui ta selle pälvis
oli vaid seitsmel inimesel maailmas. Baristade maailmameistrivõistlustel
kohtunikuna sai ta tutvuneda valitud farmidega ning väga heade kohvidega, mis
ei olnud siinmail kättesaadavad. Tänu Annar Alasile ning Heili Politanovile
nüüd on ning esimest korda elus on näiteks põlisameeriklaste inga aponte hõim
Kolumbias oma esmakordselt kasvatatud ja röstitud kvaliteetkohvi maitsta
saanud. Sealseid farmereid õpetatakse harima ja kasvatama kõrgkvaliteetset
puhast kohvi ning kohvi väärtustama. Murdes allasurutud rahvaste
alaväärsustundest tulenevat mõtteviisi, et ei tihata isegi mõelda, et nad
võiksid seda teha. Üks mustanahaline kirjutas mulle kord näoraamatus sõnumina,
et ta ei julge isegi mõelda, et ta võiks laulda. Aga miks mitte?
Ajaloolasena on minus tubli annus kultuurantropoloogi ning
kireks on just meie kaugemad sugulashõimud - põlisameeriklased. Inga aponte
hõimu näol on tegu Peruu Andide kõrgmägedes elanud nomaadidest sõdalaste inkade
järeltulijatega, kes vallutajate eest looduslikuks pelgupaigaks kujunenud alal
suutis aastaga saavutada kohvikasvatuses nõutud kvaliteedi. Väga väikesele
niššile keskendunud Coffee People`le sobib üksnes parim ja kui see ei ole pärl,
siis saaki ei osteta. Seekord osteti aasta möödudes pärast seal käiku ära kogu
saak, 10000 kg kohvi, makstes kolm korda üle börsihinna. Hõim on saanud
mitmekordse raha. Praeguseks on Kolumbiast ära toodud 5 konteinerit, mõistlik
on tuua laevaga üle mere korraga üks konteiner, see on 20000 kg kohvi.
Annar Alas eelistab otsekaubandust ja osta otse farmerilt.
Ahel on otsekaubanduse puhul läbipaistev. Õiglane kaubandus ei ole börsiga
seotuna olles oma eesmärke täitnud, farmer saab 20 senti üle börsihinna. Ja
elukvaliteeti õiglane kaubandus seal sel moel ei paranda. Küll aga suudab seda
muutust saavutada tasapisi, kuid kindlalt otsekaubandus. Ei ole vist vaja
mainidagi, et inga aponte hõim, kellega viis nad kokku kohaliku kooperatiivi
kohvientusiast, kes saagi kokku kogub, peab eestlasi oma päästjaiks ning on
neile ka tänusõnad läkitanud. Koostöö plaanid on pikaajalised, luues kohapeal
sellele põlisrahvahõimule Kolumbia Ecuadori piiril eeldab, et kolm päeva ei
saja, et tee kannaks, võimalused hariduseks ja paljuks muuks, mis meile on
tavapärane.
Mis teeb inga aponte hõimu kasvatatud kohvist gurmee joogi?
Tegu on kõige lõunapoolseima kohvikasvatuspiirkonnaga Kolumbias, kus on tugevad
kohvitraditsioonid. Erilised agroklimaatilised mõjurid seletavad Cafe de Nariňo
kõige kompleksemaid maitseomadusi ja muudavad selle kohvihuviliste erilise
tähelepanu objektiks. Need atribuudid on tingitud peamiselt taimede
kasvukõrgusest kuni 2300 m ja mägede temperatuuridest, mis muudavad
radikaalselt päeva ja öö jooksul. Kohvi kasvatus sellistel kõrgustel on
elujõuline ainult siis kui taimed on väga lähedal ekvaatorile, sest sedasi on
tagatud pidev päikesevalgus terve aasta jooksul. Taimed suudavad öised külmad
üle elada tänu soojale õhule, mis tõuseb orgudest. Lisaks kannatavad taimed ära
ka päevased ekstreemsed temperatuurid. Need taime ja marja arenguga seotud
tingimused võimaldavad akumuleerida teatud hapetel ja suhkrutel, mis muudavad
Café de Nariňo biokeemilised omadused erinevaks kõigist teistest kohvidest.
Eritöötlusega kohv „Super Cherry“ on ka maitselt erakordne Kolumbia kohv.
Maitses on domineeriv küpse põldmarja magusus ja õunane happesus. Kohv on
tekstuurilt kreemjas ja maitselt võimas. Järelmaitse on pikk ja kreemine, tunda
on õuna ja kuivatatud musta ploomi. Jahtudes tuleb välja kohvi tõeline
mahlasus…..Samas kui seal kasvatatud klassikaline kõrgel 2150 üle merepinna
kasvanud Arabica kohv Caturra töötlusviisiga on särava marjase maitsega.
Täidlase tekstuuriga kohvis harmoneerub sügav punase veini hape ja on tunda
küpse kirsi magusus. Järelmaitse on pikk ja jõuline. Tänaseks on see ala
esimene Kolumbias, kel on Denominacion Oriegon õigus. Ka viimased Cup of
Excellence`d Kolumbias on võidetud just Nariňo kohvide poolt. See on
tunnustatud ja nõutud kaubamärk omaette. Ja rambivalgusesse on toodud farmer,
kel pidev uudishimu uute avastuste vastu.
Mõnes mõttes on kohvikasvatus kunst, nõustub Annar Alas. Ega
asjata nimeta end inga aponte hõimu istandus Kolumbias end kohvikunsti mõisaks.
Sealne inga aponte hõimu nime kandev kohv on meemaigune, tunda on magusat
kirssi ja kakaod. Kohvikasvatus on pikk ja kannatust nõudev tegevus. Kus
tavadel on oluline roll. Üldiselt ei kasvatata kohvi kõrgemal kui 2000 meetrit
üle merepinna, kuid söakamas farmerid teevad seda, istutavad teisi sorte,
katsetavad ja saavutavad suurepäraseid tulemusi. Pärast viljaliha eemaldamist
kääritatakse kohvi nagu viinamarja ja siin tulebki mängu loomingulisus. Kui
taolisi farmereid ei oleks, siis kestaks kõik vanaviisi.
Ent Kolumbia pole maadest ainumas. Valikus on praegu kohv
Hondurasest, Guatemalast, Kolumbiast, Etioopiast ja Keeniast. On olnud valikus
ka teisi, nt. Mehhiko, Panama, Costa Rica, Paapua- Uus-Guinea, Indoneesia. Kuid
fookuses on kolm riiki, kes on sõelale jäänud ning need on Kolumbia, Etioopia
ja Guatemala. Peagi on sealt pärit kohvid saadaval Eesti jaekaubanduses.
Kui võrrelda Kolumbia kohvi selle joogi sünnimaa Etioopia
kõrval asuva Keenia omaga, siis on oluline erakordne kasvukõrgus, 2500 meetrit
üle merepinna, mis teeb ka korje rängaks, sest tuleb turnida köitel rippudes
mäenõlvadel. See vähendab saagikust, oad on pisemad, kuid sealt pärit kohvid on
maitseküllaseimad, dessertkohvid. Aroomitugevus on suurim, tunda on arooniat,
ploomi. Keenia kohvid on maailma kalleimad. Coffee People Keenia kohvi
millegagi kokku ei sega, sest milleks hüva kraami solkida.
Kes hindab või soovib tundma õppida kuivi veine, sellele
sobib kohvi hällist pärit Etioopia kohv, mis on tee sarnane, jasmiinine, peen,
hõrk, tsitruselise happesusega. Samuti maailma kallimaid. Tõeline gurmaani
kohv. Annar Alas võrdleb Etioopia kohvi veiniga Pinot Noir.
Kui mõelda, et ühest kilost saab 100 tassi kohvi ning
kohvikilo maksab 27 eurot, mis teeb tassi hinnaks 27 senti, siis väikest
luksust head kohvisõõmu vajame tass või kaks iga päev ning võiksime seda endale
lubada, teades, et iga ostuga muudame maailma paremaks. Elus on tähtis koht
pisiasjadel. Coffee People poe on üles leidnud paljud kohalikud pensionärid,
kes palju endale lubada ei saa, küll aga hindavad tassikest puhast head
kvaliteetset kohvi. Me ei ole üksnes need, mida sööme, vaid mida me joome. See
on meist igaühe valikuküsimus.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar