Äädikat on valmistatud ja kasutatud tuhandeid aastaid. Jälgi sellest on
leitud Egiptuse urnidest ajast, mis on dateeritud umbkaudu 3000 eKr. Shennong'i
taimeraamatu väitel leiutati äädikas Hiinas Xia dünastia ajal, umbes 2000 eKr.
Äädikat valmistatakse kääritamise teel mitmesugustest toorainetest, milles on
peamiselt süsivesikud ja suhkrud. Esmalt saadakse suhkru käärimise tulemusena
etanool, mille äädikhappebakterid seejärel oksüdeerivad äädikhappeks. Etanooli
võib valmistada näiteks veinist, siidrist, õllest või kääritatud
puuviljamahlast, aga ka sünteetiliselt maagaasist või naftatoodetest .(allikas
wikipedia)
Äädika lugu J
Õunaäädika ohtratest headest omadustes ja kasutamisest tervise toetamisel räägitakse väga palju, samuti sellest et äädikas sisaldab ka ensüüme ja mineraale ning on ühtlasi naturaalne probiootikum. Ta sisaldab orgaanilist õunhapet (C2H6O5), mis reguleerib inimorganismis seedimist.
Õunaäädikaga saab ka hoidistada ja eriti maitsev
seeni sisse teha, tõsi ca 6 % õunaäädikat tuleb sünteetilise äädikaga võrreldes
panna ca 6 korda rohkem. Organismi tugevdamiseks ja puhastamiseks peaks
supilusikatäie äädikat tarbima klaasi leigesse vette segatuna see eemaldab
organismist mürk- ja jääkained ...
pärimustarkus õpetab selleks kasutada veel vett, kus on hoitud öö läbi
hõbelusikat ja lisama lusikatäit mett. Sedasi tarvitatuna leevenduvad
seedehaigused, vähendab ateroskleroosi ohtu ja kolesteroolitaset veres,
vedeldab verd, laiendab veresooni.
Nõrga äädikalahusega peaks puhastama
põletikulist ja rasust nahka, loputama juukseid. Sortsukene õunaäädikat ja mett
teetassi leevendab nohu. Sellise segu
auru võib ka sisse hingata kui juua ei taha . Kui aga võtta segu peenestatud
küüslauguküüntest, 1 tl õunaäädikast ja 1/3 kl veest enne sööki, kaks korda
päevas siis aitab see eriti tõhusalt normaliseerida vererõhku. Rääkimata veel sellest kui hästi maitseb kerge salat, kui segada 1,osa
kvaliteetset õli hea maitseäädikaga, nagu lamba puhul piparmündiäädikas, seenesalatile valeselleri ehk leesputke äädikas või lihamarinaadi kadakaäädikas. Kadakaäädikas on väga maitsev ka süldiga. Pehme valge juustuga
maitseb see-eest imehea magus vaarika äädikas. Tikriäädikas on tugeva
maitsega hõrk vedelik magustoitude, marinaadide ning salatikastmete
valmistamiseks (ilma suhkruta).
Kasutatakse sarnaselt
valge veini balsamicoga , üksi, või segatult
vähese Extra Virgin oliivõliga. See on hea kaste puuviljasalatitele ja tõsiselt maitsev üllatus jäätisega! Nagu ka puuvilja äädikaid,
saab seda kasutada
karastusjoogi valmistamiseks. Segage kokku helde sorts äädikat, mineraalvett ning natuke
jääd ning saate mõnusalt värskendava joogi. Tikrid võivad olla nii punased kui rohelised..seda värvi siis ka
mahl ja äädikas. Väga eriline ja hõrk
on leedriõie äädikas. Piparkoogi glasuuri ja sefiiri tegemiseks tasuks
kasutada tugevat tooni andvat leedrimarja äädikat, selle sees marineeritud ja
poolitatud munad näevad peolaual välja muljetavaldavad!
Harva aga räägitakse sellest et ka õunaäädikal ja õunaäädikal on suur vahe.
Suurem osa õunaäädikaid on kääritatud tont teab kus kasvanud õunte nn
mahlapressimisjääkidest neid pikalt leotades, kui sellele sodile lisatakse
hulka suhkrut ning hunnik lisaaineid, selleks, et lõhna- ja maitseained välja tuleks ning et
käärimine algaks ja etkäärimine lõpeks, vedelik selginekse ehk on rafineeritud ja
destilleeritud, pastöriseeritud jne... kõige hirmsamal juhul on tegemist
keemilisel teel näiteks naftast saadud äädikaga, millele on lisatud looduslikule
sarnanevat lõhna ja maitseaineid ja karamelliseeritud suhkrut. Tõeliselt
tervislik on aga maheõuntest või noh siis meie puhul Saaremaa koduaedade
õuntest pressitud mahla kääritamise ja siis aeglaselt looduslike bakterite abil
äädikaks aetud õunaäädikas, mida siis umbes kaheksa kuu jooksul segatakse ja poputatakse
temperatuuri jälgides ja tibakese suhkruga toites kui vaja.. Kõige parem on
ikkagi see äädikas, mis ei ole kuumutatud ja parem isegi kui ka mitte absoluutselt
viimseni kirkaks puhastatud. Sellise äädika (meie äädikas on selline!) ostja
võib sortsu äädika „ema“ lisamisel oma
käärinud mahla sisse, teha ise kodust äädikat, maitsestada seda endale kõige
rohkem meelepäraste ürtidega ja teha suurepäraseid salatikastmeid hoides kokku
nii soola kui suhkrut, aga ohverdamata piiskagi söömise mõnust, pigem vastupidi .Äädikal, mis on elus, võib korgi alla jäänud õhust tekkida peale väike kile , mis ei ole
sugugi paha vaid näitab kui elujõuline toode on. Lisaks võib nautleda soovija sellise
naturaalse äädika sisse pista oksakese lavendlit ning kasutada seda
kosmeetilise äädikana nagu naised juba aastasadu enne meid teinud ja nemad kandsid seda siis tibatillukeses kaelaskantavas pudelikeses
endaga kõikjal kaasas.
Lugupidamisega Maria Kaljuste
Saaremaa Murueit
Tooted müügil Saaremaal näiteks Saarte Sahvris , Tarbijate ühistu
poodides Kuressaares , Orissaares ja Liival. Tallinna kandis Viimsi taluturul rannarahva muuseumi poes, Tartu, Narva ja Pärnu Taluturul , Hääs Eesti Maitses , Kaarmanni kaupluses,
Konju Talupoes, Tallinna Kaubamajas, Stockmannis ....
Kui Saarepealt
ostmata jäi siis saab ka jooksupealt väikeseid pudeleid haarata meie laevadelt... ja kui teie kodukandis ei olegi veel, siis koputage poeperemehe
südametunnistusele, et ta kindlasti telliks.
P.S. Kindlasti tasub see nädal anda hääl ka minu hõrgule vaarikaäädikale mis
osaleb Eesti parima toiduaine konkursil. http://toidutare.ee/parim-toiduaine/
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar