esmaspäev, 31. detsember 2018

Küsimused 8-le erakonnale.



1. Eestis hukkub liikluses aastas tuhandeid metskitsi ja teisi loomi, nt hukkunud metskitsi ametliku statistika andmeil 2017 oli 2849.
Milliseid võimalusi näete selle arvu vähendamiseks? Nii teede-ehituses kui muus osas?
2. Millised teed Eestis on vaja ehitada 4-realisteks? Kas on ka alternatiive?
3. Kas RB hetkeplaneeringule on alternatiive ning millised negatiivsed asjaolud selle projektiga kaasnevad? Kas ja kuidas olete kaasa aidanud alternatiivsete variantide analüüsimistele, näiteks olemasolev Pärnu raudtee trass või kõrvutikulgemine Via Balticaga?
4. Eeltasutud (tasuta) maakondlik bussiliiklus - vajalik või mitte?

5. Kas avalikud bussiliinid peaks olema eraettevõtete pärusmaa või peaks need kuuluma riigiettevõttele (Elbus sarnaselt Elronile)? Millised oleks riigi halduses valdkonna plussid või miinused?

6. Kas toetate Haapsalu (Rohuküla) raudtee ehitamist ja liikluse taasavamist Valga - Koidula raudteel? Kas Eesti vajab veel 8lähiperspektiivis) muid raudteid, näiteks Haapsalu - Pärnu - Karksi - Elva?
7. Kas tee-ehitus, -hooldus ja -remont peaks olema valdavalt riigiettevõtte asi?
8. Kuidas vähendada tühisõite ja üldse autode arvu maanteedel? On see paratamatu, arvestades kütuse jm taastumatute loodusvarade suurtes kogustes kasutamist?
9. Mil moel ja konkreetselt milliste abinõudega saaks arendada turismi kogu Eestis (mitte ainult Tallinnas)

10. Kus peaks tulevikus asuma kitsarööpmeline muuseumraudtee (praegune muuseum Lavassaares) ja kas see peaks olema riigi halduses? Kas, kuidas ja kus saaks seda rakendada osaliselt ka kohaliku liikluse jaoks, näiteks mõne kitsarööpmelise tänapäevase koosseisu abil või seoses teiste muuseumitega jms)?
11. Kas püsiühendus Saaremaaga on prioriteet?
12. Kas maanteeühendus (tamm) Haapsalust Noarootsi on prioriteet?
13. Kas paremad on ökoduktid või peaks tagama loomade liikumisteed teesildade ja -viaduktide rajamisel kallasradadena vm moel? Ka väiksematejõgede jm puhul?
14. Kas plaanite võimalusel koheselt tühistada koriluse maksustamine? (Seeneliste ja marjuliste maksustamine korjatu müügi puhul).
15. Kas rongiliiklus Tartust Põlva suunal vajab koheselt tihendamist?
16. Kas lisarongide tellimine on prioriteet ja kui kiiresti seda peab tegema? Mis mahus?
17. Vajalike tööde TOP 5 Eesti raudteel? (Pääsküla - Keila lõikude kaheteeliseks ehitamine? Aegviidu - Tapa elektrifitseerimine? Tallinna - Rapla elektrifitseerimine või muul moel kaasajastamine? Tallinna - Tartu - Riia kiirrongiliikluse käivitamine? Tallinna ringraudtee? Võru rongiliiklus?  Kiiruste tõstmine mõnel meie raudteel? Kaasaegsete tõkkesüsteemide rajamine kõikidel ülesõitudel? Kahesüsteemsete (elektri- ja diiselvedu) rongide soetamine? Uute peatuste väljaehitamine? Balti jaama süsteemide renoveerimine koos lisatee ja -perroonide ehitamisega, k.a. Lillekülas? Pärnu rongiliikluse taastamine?
18. Kas Tallinna ringraudtee on prioriteet?
19. Kas Tallinn - Tartu - Riia kiirrongiliikluse avamine on prioriteet? Milline võiks esialgu olla piisav rongiliikluse tihedus?
20. Mitu peatust on vajalik Koidula - Valga raudteel?
Parimate soovidega uueks aastaks

Neeme Sihv

2 kommentaari: